Oι μετανάστες εξακολουθούν να έχουν δυσανάλογα μικρή παρουσία στον δημόσιο τομέα




Μικρή η παρουσία μεταναστών στο δημόσιο
Προόδους στην ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη γερμανική κοινωνία πιστοποιεί ο ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνει ότι οι μετανάστες εξακολουθούν έχουν δυσανάλογα μικρή παρουσία στον δημόσιο τομέα.


 



Στις διευθυντικές θέσεις των γερμανικών δημοσίων υπηρεσιών θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών που ζουν στη Γερμανία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Έτσι η Γερμανία είναι ουραγός στη λίστα των 34 χωρών που εξέτασε ο διεθνής οργανισμός. Και όπως τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΟΟΣΑ, Τόμας Λίμπιγκ: «Σε καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο δυσανάλογα μικρή η παρουσία των ανθρώπων με μεταναστευτική προέλευση στον δημόσιο τομέα όσο στη Γερμανία».

Υποδείγματα ενσωμάτωσης




Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΟΟΣΑ, Τόμας Λίμπιγκ

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2008, η παρουσία των υπαλλήλων με μεταναστευτική βιογραφία στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στους φορείς δημόσιας υγείας ήταν κατά 50% μικρότερη από εκείνη των Γερμανών. Η ανισορροπία αυτή έχει αρνητικές συνέπειες στην ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Λίμπιγκ: «Ως εκπαιδευτικοί, ως δικαστικοί ή ως γιατροί, οι μετανάστες μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο υποδείγματος για τους μη Γερμανούς. Ο δημόσιος τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ενσωμάτωση. Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ουραγός στο πεδίο αυτό προκαλεί μόνο θλίψη».

Στο μεταξύ έχει αλλάξει και η δομική σύσταση των μεταναστών που ήλθαν τα πρόσφατα στη Γερμανία. Το ποσοστό εκείνων που χαρακτηρίζονται «υψηλά εξειδικευμένοι» στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 5%. Συνολικά το ποσοστό των μεταναστών με πτυχίο ανώτατης σχολής την τελευταία δεκαετία στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 12%. Και όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΟΟΣΑ: «Ακόμη και στο μορφωτικό επίπεδο των νέων μεταναστών διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και εδώ η Γερμανία κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις. Οι νέοι μετανάστες είναι σήμερα πολύ πιο εξειδικευμένοι από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια».

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση

Βελτιώνεται το μορφωτικό επίπεδο των νέων μεταναστών

Η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου έχει θετικές συνέπειες στην απασχόληση των μεταναστών. Το 2010 το ποσοστό των απασχολουμένων μεταναστών άγγιζε το 65%. Ήταν δηλαδή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με τους Γερμανούς. Σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα ισχυρή είναι η παρουσία μεταναστών εργαζομένων στην ιδιωτική οικονομία. Το ποσοστό τους είναι υψηλότερο από εκείνο των Γερμανών, αναφέρεται στην έρευνα. Και αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου δεν συνιστά οπωσδήποτε συνθήκη ικανή για την απασχόληση στο δημόσιο.
Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ εντοπίζουν το πρόβλημα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης στη Γερμανία.

 

«Δεν έχουν καταβληθεί σοβαρές προσπάθειες στο πεδίο αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια», επισημαίνει ο Τόμας Λίμπιγκ. Μόλις στο πρόσφατο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενσωμάτωση» αναγνωρίστηκε το πρόβλημα από τη γερμανική κυβέρνηση. Άλλες χώρες της Ευρώπης είχαν διαπιστώσει πολύ νωρίτερα πόσο σημαντική είναι η απασχόληση στο δημόσιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών. Κυρίως η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια σύγχρονα σχέδια για την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες τους. Η Γερμανία θα μπορούσε να παραδειγματιστεί.


πηγή από : DW
Richard Fuchs / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη