Απασχόληση μετά τις σπουδές για νέους στη Γερμανία




Άμεση απασχόληση μετά τις σπουδές
20 νέοι άνεργοι από την Ελλάδα, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη στις Βρυξέλλες, άκουσαν τον ευρωπαίο επίτροπο Λάζλο Άντορ να εξαγγέλλει πως θα ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας.
«Μόλις βγήκα στην αγορά εργασίας και βλέπω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Αυτό περνάει πολύ έντονα στην προσωπική μου ζωή. Ελπίζουμε όλοι στο καλύτερο. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον γιατί όλοι έχουμε ανάγκη όπως και οι προηγούμενες γενιές να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία, να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι, να έχουμε να θυμόμαστε όμορφα πράγματα και να δραστηριοποιηθούμε και στον επαγγελματικό τομέα» λέει η 22χρονη Δήμητρα.

Η Δήμητρα, απόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι μια από τους είκοσι νέους, στην πλειονότητά τους ανέργους με ακαδημαϊκή κατάρτιση, οι οποίοι βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη. Και οι είκοσι είναι μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Έκφραση» η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και όπως λένε τα μέλη της στόχο έχει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα.

 

 


Η Δήμητρα ήρθε για να δει από κοντά τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα όργανα και στους θεσμούς, οι αποφάσεις των οποίων έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα όλων μας. Η Δήμητρα ανήκει στο 57% των νέων στην Ελλάδα που είναι άνεργοι. Μια απάντηση στο πως θα αντιμετωπισθεί το τεράστιο αυτό θέμα που απασχολεί κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έδωσε ο Λάζλο Άντορ, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε επισκεφθεί την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο κ. Άντορ δήλωσε:

«Η Κομισιόν υιοθέτησε μια νέα δέσμη μέτρων διότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Και συστήνουμε να δωθούν νέες εγγυήσεις. Μέτρα που υιοθετήθηκαν σε άλλες χώρες όπως στην Αυστρία και στη Φιλανδία απέδωσαν, και εκεί η ανεργία στους νέους είναι σχετικά χαμηλή. Το θέμα θα το συζητήσουμε άμεσα στο επόμενο Συμβούλιο στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ευρωπαϊκά κονδύλια θα στηρίξουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων».


Νέοι από την Ελλάδα σε ελληνικές επιχειρήσεις στη Γερμανία
 

Ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι (πάνω από 1 στους 5) δεν μπορούν να βρουν εργασία και 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προτείνει τώρα η Κομισιόν είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εγγυηθούν ότι οι νέοι αμέσως μετά τις σπουδές τους θα βρουν μια απασχόληση για τουλάχιστον πέντε μήνες. Η πράξη έχει αποδείξει, όπως δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης στην DW, ότι όσο αργότερα μπεις στην αγορά τόσο περισσότερο χάνεις την επαφή με το αντικείμενό σου αλλά και τόσο χαμηλότερος θα είναι ο μισθός που θα πάρεις αργότερα.

Το ερώτημα φυσικά που τίθεται είναι πώς μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται σε μια τέτοια κρίση θα μπορέσει να βρει τα χρήματα ώστε να δώσει αυτές τις εγγυήσεις στους νέους. Ο κ. Χατζημαρκάκης απαντά:

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες, αλλά κυρίως η Ελλάδα, δεν έχουν κάνει τη σωστή χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Εγώ έχω δει τις στατιστικές, ειδικά το 2011 αλλά και το 2010 δεν τους έχει απορροφήσει σχεδόν καθόλου. Έχει μάλιστα πληρώσει και κάποια πρόστιμα για κακή διαχείριση αυτών των πόρων. Εάν γινόταν μια ορθή χρήση θα μπορούσε να γίνει δουλειά».

Εκτός αυτού για τους νέους που θέλουν να στραφούν στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν και ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ‘έξυπνων δανείων’ όπως αποκαλούνται, για παράδειγμα το πρόγραμμα JEREMIE.

Τέλος ο κ. Χατζημαρκάκης ως πρόεδρος του DHW, του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, μας ανέφερε πως υπάρχει η σκέψη ο εν λόγω σύνδεσμος να διαμεσολαβήσει άμεσα ούτως ώστε νέοι που ζουν στην Ελλάδα να έρθουν στη Γερμανία και να πάρουν μια θέση μαθητείας σε εταιρείες και επιχειρήσεις Ελλήνων της Γερμανίας.


πηγή από :DW
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου