Εγχείριση μέσω του Twitter



                                              

                                                         

Ιστορία τόσο στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε o 53χρονος Ελληνοαμερικανός χειρουργός, ο δρ Μιχαήλ Μακρής, ο οποίος πραγματοποίησε μια εγχείριση διπλού μπάι-πας, την οποία μετέδιδε ζωντανά μέσω του Twitter, με σύντομα μηνύματα και φωτογραφίες.
H εγχείριση, που στέφθηκε με επιτυχία, έγινε σε έναν 57χρονο ασθενή στο νοσοκομείο ''Μεμόριαλ Χέρμαν'' του Χιούστον στο Τέξας. Ενώ ο δρ Μακρής χειρουργούσε, ο βοηθός του δρ Παρές Πατέλ έστελνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα μηνύματα 140 χαρακτήρων (tweets) περιγράφοντας τα διαδοχικά βήματα της όλης διαδικασίας. Παράλληλα, απαντούσε σε ερωτήσεις που έθεταν στη χειρουργική ομάδα όσοι -περίπου 5.100 άτομα- ακολουθούσαν τον λογαριασμό @houstonhospital του νοσοκομείου στο Twitter.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μακρής είχε προσδέσει μια κάμερα στο κεφάλι του και έτσι ο βοηθός του μπορούσε να τραβάει συνεχώς φωτογραφίες της εγχείρισης, τις οποίες επίσης ανέβαζε στο Twitter. Όλο το υλικό (μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο) ενοποιήθηκε σε ένα αρχείο από το νοσοκομείο και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το δει στη διεύθυνση:
http://storify.com/noradio/live-tweeting-an-open-heart-surgery.

Η εγχείριση και η παράλληλη μετάδοσή της από το Twitter διήρκεσε περίπου ένα δίωρο. Οι χρήστες του δικτύου μπόρεσαν να καταλάβουν τι έκανε ο Μακρής και γιατί, καθώς επίσης να αποκτήσουν μια ιδέα για τους ρόλους των λοιπών μελών της χειρουργικής ομάδας. Όπως είπε ο Πατέλ, η όλη εμπειρία είχε σαφώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα.





 πηγή άρθρου 22/02/12 tovima.gr