Αξιολόγηση γιατρών




“Η φωνή του ασθενή είναι που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης”


Στην “online” αξιολόγηση των γιατρών αλλά και στο πως οι δυνατότητες του διαδικτύου μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ του ασθενή αναφέρεται το δίκτυο BBC (British Broadcasting Corporation) σε δημοσίευμα του.
Ιστοσελίδες, όπως οι iWantGreatCare και Doctors.net.uk, περιέχουν πληροφορίες και κριτικές για γιατρούς. Η Briggs αναφέρει ένα περιστατικό ως παράδειγμα για το πως τέτοιοι ιστότοποι μπορούν να ωφελήσουν, καθώς και να αλλάξουν τη σχέση ιατρού-ασθενή.
Όταν ένας ψυχίατρος κλήθηκε να επισκεφθεί στο σπίτι μία 12-χρονη ασθενή, την βρήκε κλειδωμένη στο δωμάτιο της. Η ίδια αρνήθηκε να βγει, λέγοντας ότι δεν εμπιστευόταν τους γιατρούς. Εκείνος τότε της ζήτησε να ενημερωθεί για αυτόν από το smart-phone της από την ιστοσελίδα iWantGreatCare, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να βαθμολογούν τους γιατρούς τους. Αυτά που είχαν γράψει οι έφηβοι ασθενείς του ψυχίατρου για τον ίδιο, έπεισαν τελικά την 12-χρονη να τον ακούσει.
Ο Neil Bacon, γιατρός και δημιουργός των iWantGreatCare και Doctors.net.uk, ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης για γιατρούς, αναφέρει ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει το “TripAdvisor” της υγείας όπου η συλλογική φωνή των καταναλωτών θα είναι που θα κατευθύνει τον κλάδο και όχι οι παραδοσιακοί φορείς. “Η φωνή του ασθενή είναι που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης”, αναφέρει ο ίδιος.
Υπάρχουν όμως και ιστοσελίδες για τις οποίες γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “The Terrence Higgins Trust”, η οποία λειτουργεί ως φιλανθρωπικός χώρος για άτομα προσβεβλημένα από τον υιό HIV. Οι οροθετικοί στον HIV συνήθως είναι σε μεγάλο βαθμό ανήσυχοι και προσεκτικοί στην επιλογή του γιατρού, καθώς ανησυχούν για το στιγματισμό και την εμπιστευτικότητα, δήλωσε ο Garry Brough, διαχειριστής του The Terrence Higgins Trust. Ο ίδιος επιθυμεί το να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της υγείας των οροθετικών με HIV με προτάσεις των ίδιων σε εθνική βάση.  
Οι δυνατότητες, όμως, που παρέχει το διαδίκτυο στους ασθενείς εξετάζονται ήδη στην Ολλανδία από τον Lucien Engelen, διευθυντή του Radboud REshape & Innovation Center στο κέντρο υγείας του πανεπιστημίου Radboud στην πόλη Nijmegen.
Σε ένα project για νεαρούς ασθενείς με καρκίνο, το οποίο ονομάζεται AYA4 (all you ask for), οι ίδιοι -παρευρισκόμενοι σε μια διαδικτυακή κοινότητα- μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της υγείας τους καθώς και να στέλνουν απευθείας τις ερωτήσεις τους σε έναν ογκολόγο.