Αντιδιαδηλώσεις και Διαδηλώσεις



Διαδηλώσεις των υποστηρικτών του PEGIDA και μαζικές αντιδιαληδώσεις χθες ανά τη Γερμανία. Πολιτικοί και προσωπικότητες από άλλους χώρους παίρνουν θέση ευθέως κατά της ξενοφοβίας.


Παρά τη βροχή και το κρύο, 18.000 υποστηρικτές του κινήματος PΕGIDA, των «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον της Εξισλαμισμού της Δύσης» συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ και πάλι, όπως κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη, για να εκφράσουν την εναντίωσή τους στους ξένους και στο Ισλάμ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στην 11η κατά σειρά διαδήλωση, γεγονός που προβληματίζει πολιτικούς και πολίτες της χώρας. Στην αντιδιαδήλωση συμμετείχαν 4000 πολίτες, ενώ το κτίριο από γυαλί της Volkswagen, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έμεινε στο σκοτάδι. 



Αντιδιαδηλώσεις υπέρ μιας ανοιχτής και ανεκτικής Γερμανίας έγιναν και σε άλλες πόλεις με μεγαλύτερη την Κολωνία, όπου τόσο ο Καθεδρικός Ναός, όσο και μεγάλα κτίρια της πόλης δεν φωταγωγήθηκαν. Στο Βερολίνο, στο σκοτάδι τυλίχτηκε και το σημείο κατατεθέν της πρωτεύουσας, η Πύλη του Βρανδεμβούργου. 



Η επιχείρηση συσκότισης μνημείων, εκκλησιών και δημόσιων κτιρίων αποτελεί τμήμα αντικινήματος με τον τίτλο «Σβήστε τα φώτα στους ρατσιστές». 


Σμιτ και Σρέντερ παίρνουν θέση μετά τη Μέρκελ

Μετά την έκκληση της καγκελαρίου Μέρκελ στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα προς τους γερμανούς πολίτες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και την προειδοποίηση της σε όσους συμμετέχουν σε ξενοφοβικές διαδηλώσεις, σειρά έχουν σήμερα οι δύο προκάτοχοί της, Σμιτ και Σρέντερ. Το PEGIDA απευθύνεται σε «κούφιες προκαταλήψεις,σε ξενοφοβία και μισαλλοδοξία», εκτιμά ο 96χρονος Χέλμουτ Σμιτ, «όμως αυτή δεν είναι η Γερμανία.» Ο δε πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ καλεί σε μια «Επανάσταση της αξιοπρέπειας» όπως το 2000, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μετά από εμπρησμούς σε συναγωγές διαδήλωναν κατά του αντισημιτισμού και τις ξενοφοβίας.

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας BILD στο πλαίσιο κοινής έκκλησης την οποία υποστηρίζουν 80 προσωπικότητες από την πολιτική, την οικονομία, τον κόσμο της τέχνης και του αθλητισμού. Ανάμεσα τους και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά», Γκρέγκορ Γκύζι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ούλριχ Γκρίλο όπως επίσης και ο μάνατζερ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Όλιβερ Μπίρχοφ. Όπως επισημαίνει, η Γερμανία κέρδισε το μουντιάλ με πολλούς παίκτες οι οποίοι έχουν ξένες ρίζες.

Οι υποστηρικτές του PEGIDA δεν είναι περιθωριοποιημένοι

Την άποψη ότι επιμέρους εκκλήσεις δεν πρόκειται να περιορίσουν το φαινόμενο PEGIDA εκφράζει σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο το Συμβούλιο για τη Μετανάστευση, στο οποίο συμμετέχουν οι σημαντικότεροι ειδικοί που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης. Όπως διευκρινίζουν, στις διαδηλώσεις τύπου PEGIDA δεν συμμετέχουν απλώς πολίτες οι οποίοι διακατέχονται από ξενοφοβικά και αντιισλαμικά αισθήματα. Στην πλειοψηφία τους θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη στάση στη γερμανική κοινωνία.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ένα ποσοστό άνω του 70% υποστηρίζει ότι τα κόμματα εξαντλούν τα εκάστοτε ζητήματα μέχρι κοπώσεως και ότι δεν λύνουν εν τέλει προβλήματα. Από αυτό ακριβώς το πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας προέρχονται και οι διαδηλωτές της PEGIDA. Το στοιχείο αυτό, το ότι δηλαδή δεν προέρχονται από κάποιες περιθωριακές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, θα πρέπει κατά την άποψη του Συμβουλίου για τη Μετανάστευση να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική. 


Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: DW