Αθήνα-Βερολίνο Συνεργασία



Ιατρική συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου
Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη γιατρών. Στην Ελλάδα υπάρχει διάθεση μετανάστευσης. Το θέμα απασχόλησε μεταξύ άλλων συνάντηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αδελφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Βερολίνου, ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας, δραστηριοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και η διαχείριση της ιατρικής μετανάστευσης ελλήνων γιατρών αποτέλεσαν θέματα της συνάντησης των δύο ιατρικών συλλόγων στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου Γκύντερ Γιόνιτς: “Θέσαμε ήδη τις βάσεις για μια αδελφοποίηση που θα βασίζεται στα εξής: παρότι προερχόμαστε από διαφορετικά μητροπολιτικά κέντρα, αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην πολιτική υγείας και φροντίδας των ασθενών. Μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε την ευκαιρία να μάθει ο ένας από τον άλλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις λύσεις που δίνει. Κατά αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα μικρό λιθάρι για τη δόμηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντίληψης στον τομέα της υγείας.”



Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης: “Είπαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για να έρθουμε σε επαφή με ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη με στόχο την σύνταξη ενός βασικού κειμένου. Με αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο οικονομικός εξορθολογισμός ή μάλλον η οικονομική πίεση της Ευρώπης δεν θα επιδεινώσει τις συνθήκες στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα των ευρωπαίων πολιτών.”

Κόστος και ιατρική περίθαλψη
 Ο Γκύντερ Γιόνιτς με τον Ιπποκράτειο Όρκο
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει η μείωση του κόστους ιατρικής περίθαλψης διατηρώντας συγχρόνως μια υψηλή ποιότητα στην υγεία. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, όταν το μέλημα των πολιτικών είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων και όχι η καλύτερη θεραπεία του ασθενούς. Για αυτό το λόγο έλληνες και γερμανοί γιατροί επιμένουν ότι η πολιτική της υγείας θα πρέπει να καταρτίζεται σε συνεργασία με τους γιατρούς.
Κάτι όμως που πράγματι λειτουργεί καλά στη Γερμανία και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες αναφορικά με τη βελτιστοποίηση της αναλογίας κόστους και προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης είναι η αντιμετώπιση των συχνών αλλά και δαπανηρών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, η βλάβη στο μυοκάρδιο ή ακόμη η κατάθλιψη. Κατά την εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου Γκύντερ Γιόνιτς, στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο που επιτρέπει στον γιατρό αλλά και στον ασθενή να επιλέξουν μαζί τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε και τα ακριβότερα.



Μετανάστευση ελλήνων γιατρών
Στη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι των δυο ιατρικών συλλόγων συζήτησαν και το θέμα της μετανάστευσης ελλήνων γιατρών. Το πρόβλημα είναι γνωστό στο Βερολίνο. Από τους 128 έλληνες γιατρούς που είναι δηλωμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο της γερμανικής πρωτεύουσας οι 23 έχουν έρθει μετά την 1 Ιανουαρίου 2011, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Όχι μόνον αυτοί, τόνισε με έμφαση ο κ. Γιόνιτς, αλλά και όποιος άλλος έλληνας γιατρός αποφασίσει να έρθει στη Γερμανία για να εργαστεί ή για να αποκτήσει ειδίκευση, θα γίνει, όπως είπε, “δεκτός με χειροφίλημα”.
“Η έλλειψη γιατρών στη Γερμανία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που όποιος γιατρός θα έρθει από την Ελλάδα, θα μπορεί να επιλέξει την ειδικότητα που θέλει να μάθει. Πιθανώς να μην βρει μια θέση στην πόλη που επιθυμεί, π.χ. στο Μόναχο ή στο Βερολίνο. Αλλά ακόμη και αν πάει κάπου αλλού, πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι η ποιότητα ζωής είναι εκεί πολύ υψηλή. Όπως και να έχει, τόσο οι έλληνες τελειόφοιτοι της ιατρικής όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί είναι καλοδεχούμενοι.” Όλα αυτά τα ζητήματα πρόκειται να συζητηθούν πιο διεξοδικά στην Αθήνα, όταν σε λίγους μήνες οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Βερολίνου θα επισκεφθούν τους συναδέλφους τους.




πηγη DW.de
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
δειτε το άρθρο από την Ντοιτσε Βελλε εδώ .