Νέα θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση δίνει ελπίδα

 

Μια καινοτόμα θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στη χρήση νανοφαρμάκων, κατάφερε να αποκαταστήσει σχεδόν σε φυσιολογικό επίπεδο την κινητικότητα πειραματόζωων, που είχαν γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση. Το επίτευγμα των αμερικανών επιστημόνων δίνει ελπίδες ότι μπορεί να καταστεί εφικτή η θεραπεία των ανθρώπων, που πάσχουν από την ανίατη νόσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Σουτζάτα Κάναν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη
σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», πέτυχαν σχεδόν να θεραπεύσουν τα νεαρά κουνέλια, χορηγώντας τους ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο απευθείας στα σημεία βλαβών του εγκεφάλου, μέσω μικροσκοπικών μορίων με τη μορφή δέντρου (που, γι’ αυτό, αποκαλούνται δενδριμερή).



Τα νεογέννητα κουνέλια, που είχαν γεννηθεί με αδυναμία να κινηθούν και πήραν το φάρμακο μόλις έξι ώρες μετά τη γέννησή τους, έδειξαν δραματική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες τους ήδη από την πέμπτη μέρα της ζωής τους. Το φάρμακο, που χορηγήθηκε, χρησιμοποιείται ήδη σε δεκαπλάσια δόση για τη θεραπεία ανθρώπων, που έχουν δεχτεί υπερβολική δοσολογία acetaminophen. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμα γιατί το εν λόγω φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό σε επίπεδο εγκεφαλικών κυττάρων κατά της παράλυσης.
Η πρωτοτυπία της νέας θεραπείας έγκειται στην πρωτοποριακή μέθοδο νανοϊατρικής, που επιτρέπει την απολύτως στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να καταπολεμήσει δραστικά τη φλεγμονή, που προκαλεί, ή επιδεινώνει, την παράλυση. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κουνέλια, επειδή σε αυτά, όπως και στους ανθρώπους, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται εν μέρει πριν από τη γέννησή τους και εν μέρει μετά.
Πάντως, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μάλλον πολλά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό αν η νέα θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στα μωρά των ανθρώπων και εάν έχει αποτελέσματα. Ήδη, όμως, δείχνει ότι η βλάβη από την εγκεφαλική παράλυση μπορεί να είναι αναστρέψιμη
.

ΑΠΕ, Nature, cerebralpalsy.org.,EPT