Ζητούνται υπάλληλοι για...


Γερμανική χείρα βοηθείας για τη ανεργία
Ανάληψη πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας νέων και στην Ελλάδα αναλαμβάνει το γερμανικό υπ. Εργασίας. "Ζητάμε νέους για να μπουν στην αγορά εργασίας, συμβουλευτείτε το Eures", δηλώνει η υπουργός. Η γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει χώρες με μεγάλο ποσοστό νεανικής ανεργίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, μια και η γερμανική οικονομία ανθεί.


«Οι καλύτεροι πρεσβευτές»
«Στη Γερμανία» δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και οι ανάγκες μας για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται εξ αιτίας της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού». Εξήγγειλε μάλιστα ότι το υπουργείο της θα διερευνήσει τη δυνατότητα να φέρει στη χώρα νεαρούς καλά καταρτισμένους άνεργους από γειτονικά κράτη, έτσι ώστε, από την μια οι εδώ επιχειρήσεις να έχουν όφελος, και από την άλλη οι νέοι να μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν ένα επάγγελμα. Και όταν κάποτε επιστρέψουν, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Γερμανία στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Γερμανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η ανεργία των νέων στη Γερμανία και στην Αυστρία ανέρχεται στο 8%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα και την Ισπανία αγγίζει το 50%. Tο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και υποψήφιοι με κακούς βαθμούς έχουν στη Γερμανία καλύτερες δυνατότητες εισόδου σε επάγγελμα από ότι παλαιότερα. Το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ισπανία, όπου κάθε δεύτερος υποψήφιος κάτω των 25 χρόνων και παρά την πανεπιστημιακή μόρφωση και τον υψηλό βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ίδια κατάσταση στην Ιταλία και την Πορτογαλία.


«Από την Βαρκελώνη ή τον Πειραιά»
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτήν την περίοδο η νεολαία στην Ευρώπη νοιώθει σαν να μοιράζεται δύο διαφορετικούς κόσμους και υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα πέφτουν σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που η οικονομία ανθεί». Η κυρία φον ντερ Λάιεν καλεί τους ενδιαφερόμενους να μπουν στην ευρωπαϊκή πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα, όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την εύρεση εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Σε ότι αφορά τη Γερμανία, όπου χιλιάδες επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως νέους για θέσεις μαθητείας, η υπουργός καλεί τους επιχειρηματίες να δηλώσουν τον αριθμό των θέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία Αναζήτησης Εργαζομένων από το εξωτερικό και με τη στοχευμένη αναζήτηση συναδέλφων από άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορεί να βρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι από τη Βαρκελώνη ή τον Πειραιά.

πηγή DW.de
βρείτε το άρθρο εδώ .
dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου