Χρειάζεται επιστημονικό εργατικό δυναμικό



H Γερμανία χρειάζεται 200.000 μετανάστες επιπλέον το χρόνο
Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση στην εισροή ξένου εργατικού δυναμικού είναι απαραίτητη για την αντιστάθμιση της δημογραφικής πτώσης και τη στήριξη της ανάπτυξης. Ωστόσο, η είσοδος των μεταναστών θα πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας της ενεργού ζωής και τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής προσώπων που έχουν παιδιά.
Την ώρα που το Βερολίνο εξετάζει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η οικονομία της χώρας έχει ανάγκη από εξειδικευμένους επιστήμονες και εργαζόμενους, όπως μηχανικούς, πληροφορικούς ή νοσηλευτές.
Στη χώρα εισήλθαν πέρυσι 177.300 μετανάστες, κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση των εισροών ανήλθε στο 2,6% έναντι του 2010, ήτοι η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών.


Όμως, τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα και τη μέση ηλικία, που είναι από τις πιο υψηλές, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για «βραδυφλεγή βόμβα», που απειλεί το αναπτυξιακό δυναμικό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Με βάση τις προβλέψεις, η αναλογία των προσώπων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθεί από 20% σήμερα σε 34% το 2060.
Επίσης, οι αναλυτές της Μπούντεσμπανκ προειδοποιούν ότι για την ενίσχυση της οικονομικής παραγωγής, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να διατηρηθούν οι επενδύσεις και να δοθεί έμφαση στο υψηλό επίπεδο καινοτομιών και στην τεχνική πρόοδο.
πηγή news bomb