Tα πληροφοριακά συστήματα βοηθούν τον τομέα υγείας






Πληροφοριακά συστήματα, τα εργαλεία της υγείας
Τα προηγούμενα χρόνια, σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πολύ περισσότερο στις απαραίτητες πληροφορίες για την απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με το θέμα υγείας τους.
Σύμφωνα με τον Shahid Shah, CEO της Νetspective, τα τελευταία 15 χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εξ αποστάσεως, προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους ανθρώπους. Τα εργαλεία της, γνωστής ως τηλεϊατρικής, παράλληλα με τα πληροφοριακά συστήματα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς ενώ μπορούν και παρέχουν κλινική φροντίδα ακόμα και σε ασθενείς που βρίσκονται μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται ο γιατρός.

Η SAFE-BioPharma Association, που ιδρύθηκε από την βιοφαρμακευτική βιομηχανία, προχώρησε σε μια ανάλυση αναζητώντας τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τις επιστήμες της ζωής για το 2012. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης οι βασικότεροι τομείς στους οποίους θα στηριχτούν οι επιστήμες που ασχολούνται με την φροντίδα του ανθρώπου είναι, η διευρυμένη χρήση των προτύπων με βάση διαλειτουργικές ψηφιακές ταυτότητες, το cloud computing σε κλινικές δοκιμές, και η χρήση των ηλεκτρονικών αρχείων για την διαχείριση των κλινικών δοκιμών.

1. Πρότυπες διαλειτουργικές ψηφιακές ταυτότητες
Μερικές από τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου υιοθετούν με γοργούς ρυθμούς τη χρήση αυτών των μοναδικών ψηφιακών ταυτοτήτων μεταξύ υπαλλήλων, συνεργατών, και κλινικών ερευνητών. Το όφελος της διαλειτουργικότητας είναι ότι η ψηφιακή ταυτότητα είναι αναγνωρισμένη και αποδεκτή από πολλές εταιρείες και αποτελεί ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας. 

2. Το cloud computing σε κλινικές Δοκιμές
Οι διαλειτουργικές ψηφιακές ταυτότητες δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους ερευνητές σε όλα τα cloud-based ηλεκτρονικά έγγραφα, καθώς και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν νομικά κατοχυρωμένες ψηφιακές υπογραφές.

3. Ηλεκτρονικά αρχεία δοκιμών
Όπως δήλωσε πρόσφατα η CEO της SAFE – BioPharma, Mollie Shields – Uehling, "Τα βασικά αρχεία των δοκιμών τα οποία βρίσκονται στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο τους, συνεχίζει να υφίσταται ακόμα σε έντυπο, σε χαρτί”.  Βέβαια, όλα δείχνουν ότι εντός των προσεχών μηνών οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή. 

Η ψηφιοποίηση των αρχείων των κλινικών δοκιμών θα δώσει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικής εταιρίας να συνεργαστούν με τα ερευνητικά τμήματα άλλων εταιριών, να συγκρίνουν αποτελέσματα, να εξελίξουν τις μελέτες τους και να μειώσουν τα κόστη του R&D διότι δεν θα χρειάζεται να επαναλάβουν μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η ιατρική κοινότητα θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα ανά πάσα στιγμή, αποκτώντας πολύτιμη γνώση βάσει των νέων κλινικών δοκιμών. Θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος διαχύσεις των πληροφοριών που στο άμεσο μέλλον αναμένεται να μετουσιωθούν στον σημαντικότερο παράγοντα της ιατρικής και φαρμακευτικής. 



πηγή άρθρου  pmj news