O Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης




Έντονες αντιδράσεις για την παρουσία του
«Ελάτε στη Γερμανία να αποκτήσετε εξειδίκευση»
Πρόσκληση σε νέους Έλληνες να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στην Γερμανία απηύθυνε από την Κρήτη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στο περιθώριο συνάντησης εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.


Ηρακλειο Κρητης

«Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας έτοιμες να προσφέρουν στους Έλληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Φούχτελ, σύμφωνα με το Cretalive.



Η επίσκεψη του Φούχτελ στο Ηράκλειο, ο οποίος ήρθε για συνάντηση εργασίας μεταξύ φορέων της Κρήτης και της Γερμανίας, με θέμα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.


Χανς Γιοακίμ Φούχτελ


Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Πολίτες κατά του χρέους» και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Φούχτελ, μετατέθηκε λόγω των αντιδράσεων από το ΙΤΕ, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, διαμαρτυρόμενοι, μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, και με πανό και συνθήματα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους για την παρουσία του γερμανού αξιωματούχου στην Κρήτη και ακολούθως αποχώρησαν.

Εξάλλου, «Οι πολίτες κατά του χρέους», σε ανακοίνωσή τους για την επίσκεψη Φούχτελ, κάνουν λόγο «για απογοήτευση και διαμαρτυρία για την υποτελή στάση της Περιφέρειας Κρήτης, δήμων και επαγγελματικών φορέων έναντι του γερμανού τοποτηρητή της Μέρκελ, που επισκέπτεται εκ νέου το νησί μας».

Αντίθετος στο να συναντηθεί με τον γερμανό αξιωματούχο τάσσεται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Μιλώντας στο ράδιο 9,84 του Ηρακλείου δήλωσε: «Αρνούμαι να παραστώ σε οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Φούχτελ». Πρόσθεσε ότι «θα αποτελούσε πράξη εθελοδουλίας η οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του, με αυτή του την ιδιότητα καθώς ο Γερμανός υφυπουργός αποκαλείται και αρμόδιος για θέματα Ελλάδας» και σημείωσε: «Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη, όμως τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή των πολιτών».

Εξάλλου, ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, σε δήλωση του χαρακτήρισε τον Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ «ανεπιθύμητο στην Κρήτη». Υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά του Φούχτελ υποστηρίζοντας ο γερμανός αξιωματούχος δεν έλαβε το μήνυμα και επανήλθε. Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, ήδη «η κλιμάκωση των αντιδράσεων των πολιτών στην Κρήτη αλλά και των κοινωνικών φορέων για τη σημερινή παρουσία του Φούχτελ στο νησί, καταδεικνύει με σαφήνεια ότι ο απεσταλμένος της Μέρκελ αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για την κοινωνία του νησιού μας, γι' αυτό πρέπει άμεσα να φύγει από την Κρήτη και να πάψει να προκαλεί».

«Η Ελλάδα», είπε, «δεν πωλείται και τα 'ασημικά' της Κρήτης δεν πρόκειται να αποτελέσουν βορά στις ορέξεις της Μέρκελ, του Φούχτελ και του Δ' Ράιχ», ενώ καταλήγοντας ζήτησε από τους Γερμανούς να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη χώρα μας λόγω των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

πηγή  τα Νέα