Καταψηφίστηκε η συνθήκη που περιόριζε την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους







Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα την απόρριψη της Διακρατικής Εμπορικής Συμφωνίας ενάντια στην Πλαστογράφηση (Anti-Counterfeiting Trade Agreement -ACTA) που τέθηκε ενώπιον τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καλωσόρισαν την απόρριψη μιας συμφωνίας που θα περιόριζε την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα).
'Είμαστε ανακουφισμένοι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την ACTA', δήλωσε ο Aziz ur Rehman, Σύμβουλος σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. 'Με τον τρόπο που είχε συνταχθεί, η ACTA θα έδινε ένα άδικο πλεονέκτημα σε φάρμακα που καλύπτονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατενταρισμένα) και θα περιόριζε την πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) επιβαρύνοντας εξίσου τους ασθενείς και τους φορείς που παρέχουν θεραπεία'.

Η ACTA υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε προστατευτικά απέναντι στο φαινόμενο της πλαστογράφησης σε αρκετές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας φαρμάκων, όπου διατηρήθηκε ως ένας τρόπος παρεμπόδισης της κυκλοφορίας δυνητικά επιβλαβών 'πλαστών' φαρμάκων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλιστεί ότι τα ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) ανταποκρίνονται στα αποδεκτά διεθνή πρότυπα, αν και ο ιδιαίτερα ευρύς ορισμός της 'πλαστογράφησης' και οι υπερβολ! κές εκτελεστικές διατάξεις στην ACTA άφησαν μεγάλα περιθώρια για λάθη. Νομίμως παρασκευασμένα ποιοτικά φάρμακα χαμηλού κόστους (γενόσημα) θα μπορούσαν να έχουν κατασχεθεί, παρεμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των ανθρώπων που στηρίζονται σε αυτά τα φάρμακα για την επιβίωσή τους.
Οι αυστηρότερες διατάξεις της ACTA θα μπορούσαν επίσης να απευθύνονται σε τρίτους-συμπεριλαμβανομένων των φορέων παροχής θεραπείας όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-εκθέτοντας τους στον κίνδυνο τιμωρίας της δράσης τους όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και σε ισχυρισμούς παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών).
Μετά την απόρριψη της ACTA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει με τον ίδιο τρόπο επιζήμιες διατάξεις πνευματικής ιδιοκτησίας που ακολουθούνται σε άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων περί ελεύθερου εμπορίου. Μια τέτοια διαπραγμάτευση γίνεται αυτή τη στιγμή με την Ινδία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ποιοτικών φαρμάκων χαμηλού κόστους (γενόσημων), γνωστή και ως 'το φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου'.
'Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή-η καταψήφιση της ACTA έδειξε ότι αυτές οι επιβλαβείς πρακτικές δεν γίνονται δεκτές από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή θα έπρεπε να επανεξετάσει την προσέγγισή της στη λήψη μέτρων ενδυνάμωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ελεύθερο εμπόριο και σε άλλες συμφωνίες', σημείωσε ο κύριος ur Rehman.


Πηγή: iatronet.gr