Λόμπι σκάνδαλο στη Γερμανία από εργαζόμενο του υπ.υγείας




Κυβερνητικά έγγραφα παραδίδονταν παράνομα στο λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας από υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας. Σε εξέλιξη οι έρευνες
Ένας εργαζόμενος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας υπάρχουν υποψίες ότι παρέδιδε παράνομα επί δύο χρόνια σημαντικά εμπιστευτικά έγγραφα στο λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών, γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο άνδρας, υπεύθυνος για τις υποδομές πληροφορικής στο υπουργείο Υγείας, παρέδιδε επιστολές, αναφορές, νομοσχέδια και δεδομένα σε ένα συνεργό του, ανεξάρτητο επαγγελματία που εργάζεται για το λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται την εισαγγελία του Βερολίνου.

 





Ανταλλαγές επιστολών στο ανώτατο επίπεδο

Ανάμεσα στα έγγραφα αυτά ξεχωρίζουν ανταλλαγές επιστολών στο ανώτατο επίπεδο, ορισμένες εκ των οποίων είχαν συνταχθεί από υφυπουργούς, τους ίδιους τους υπουργούς, περιλαμβανομένου του Φίλιπ Ρέσλερ και του διαδόχου του Ντάνιελ Μπαρ, ή από στενούς τους συνεργάτες, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.

Στόχος ήταν να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις του τομέα για σχέδια νόμου υπό μελέτη ή υπό κατάρτιση και ψήφιση που αφορούν τον φαρμακευτικό κλάδο, ώστε να μπορούν να προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους έγκαιρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σκάνδαλο ''ποινικού'' χαρακτήρα

Ο υπουργός Υγείας Μπαρ δήλωσε "εξοργισμένος" μετά την αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου "ποινικού" χαρακτήρα. "Η εισαγγελία πρέπει να ρίξει φως το ταχύτερο" στην υπόθεση, δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

Η βιομηχανική κατασκοπεία στο υπουργείο είχε αρχίσει το 2010 και συνεχιζόταν ως φέτος. Τον περασμένο μήνα είχαν γίνει έρευνες και ανακρίσεις στο Βερολίνο και το γειτονικό ομόσπονδο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Tο λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας από τα ισχυρότερα στη Γερμανία

Το υπουργείο είχε εκπλαγεί σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνοντας ότι οι συνομιλητές του στη φαρμακευτική βιομηχανία ήταν καλά πληροφορημένοι για τα προσχέδια νομοσχεδίων παρότι δεν ήταν ακόμα γνωστά ούτε καν στα στελέχη του ίδιου, ακόμα και στους υφυπουργούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι από τα πιο ισχυρά στη Γερμανία. 




πηγή news247

**Διαβάστε το άρθρο στα γερμανικά από την εφημερίδα εδώ**   http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/562338