Κινητή τηλεφωνία κίνδυνοι και μέτρα ασφάλειας




Οι ανησυχίες όλων για προβλήματα στην υγεία που πιθανόν να προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα είναι φυσιολογικές. Η κινητή τηλεφωνία είναι μια πρόσφατη τεχνολογία με πολλές εφαρμογές που εισέβαλε απότομα στη ζωή μας κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Η χρήση κινητών τηλεφώνων σε παιδιά και έφηβους δημιουργεί ακόμη περισσότερους φόβους.

Σταδιακά βλέπουμε να ολοκληρώνονται και να δημοσιεύονται μεγάλες και σοβαρές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι που υπάρχουν για αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο ή άλλες ασθένειες εξαιτίας της κινητής τηλεφωνίας.


 




 
Ωστόσο, εκείνο που πλέον αποδεικνύεται ως ο μεγάλος κίνδυνος για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι η απροσεξία. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο, για οποιονδήποτε λόγο, με ή χωρίς ελεύθερα χέρια, αποσπάται η προσοχή του.


Η απόσπαση της προσοχής του χρήστη κινητού τηλεφώνου που οδηγά αυτοκίνητο ή άλλο όχημα, του πεζού που περπατά στο δρόμο και του παιδιού σε διάφορες δραστηριότητές του ή στο δρόμο αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο. Η απόσπαση της προσοχής χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι αιτία ατυχημάτων, τραυματισμών, αναπηριών και θανάτων.

Είναι χρήσιμο και προσφέρει πολλά στην ασφάλεια μας να θυμόμαστε μερικά βασικά σημεία:

1. Τι είναι η τύφλωση απροσεξίας; Μείωση της προσοχής και αύξηση του χρόνου αντίδρασης οδηγού που μιλά σε κινητό τηλέφωνο, έστω και με ελεύθερα χέρια. Είναι αιτία δυστυχημάτων.

2. Γονείς, η προσοχή παιδιών που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο, ενώ περπατούν, μειώνεται και κινδυνεύουν από σοβαρά ατυχήματα, όταν διασταυρώνουν δρόμο. Διδάξτε τα για αποφυγή του εν λόγω κινδύνου.

3. Οδηγοί που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο, κρατώντας το στο χέρι ή με ελεύθερα χέρια, διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

4. Αποφεύγετε την κακή συνήθεια να βάζετε το τηλέφωνο σφηνωμένο μεταξύ του ώμου, του λαιμού και της κεφαλής. Προκαλεί κούραση των μυών, των αρθρώσεων και πόνους στον αυχένα.

5. Όταν οδηγείτε και συνομιλείτε με επιβάτη ή με άτομο σε κινητό τηλέφωνο με ή χωρίς χέρια ελεύθερα, μειώνεται η ασφάλειά σας και η ποιότητα της συνομιλίας και της επικοινωνίας σας.

6. Απροσεξία οδηγών είναι η πρώτη αιτία συγκρούσεων αυτοκινήτων. Ο κύριος λόγος απροσεξίας οδηγών είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου για ομιλία, ακρόαση ή κλήση αριθμού.

7. Μη χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο, όταν βρίσκεστε έξω σε ανοικτό χώρο και έχει καταιγίδα με κεραυνούς. Αυξάνεται ο κίνδυνος να κτυπηθείτε από κεραυνό.

8. Η ευγένεια απαιτεί να ρωτούμε κάποιον που καλούμε στο κινητό του εάν μπορεί να μας μιλήσει, διότι μπορεί να τον διακόπτουμε από κάτι σημαντικό γι’ αυτόν ή μπορεί να οδηγεί.



Πηγή: medlook.net