Δίκτυο βοήθειας για διαμονή και εργασία στη Γερμανία

 

Πολλοί Έλληνες φεύγουν στη Γερμανία για να βρουν δουλειά. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που έχουν πέσει «θύματα» γραφείων στην Ελλάδα, που υπόσχονται εργασία στην Γερμανία. Αυτό αναφέρει η Ιωάννα Ζαχαράκη, δημοτική σύμβουλος Solingen Γερμανίας.
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που έρχονται στη Γερμανία. Αρκεί να αναφέρω, ότι μόνο το 2011 ήρθαν στη Γερμανία 7.000 Ελληνίδες και Έλληνες, οι περισσότεροι για να βρουν καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης. Πολλοί συμπατριώτες μας, όμως, έρχονται χωρίς προετοιμασία και συναντούν πολλές δυσκολίες στη συνέχεια. Θα πρέπει να γνωρίζουν, πρώτα απ΄ όλα, ότι χωρίς τη γνώση της γερμανικής γλώσσας, είναι δύσκολο έως αδύνατον, να βρουν εργασία εδώ.




Παρατηρούμε ακόμα ότι έχουν ιδρυθεί γραφεία στην Ελλάδα, που έναντι καλής αμοιβής, υπόσχονται σε άνεργους ότι θα τους βρουν εργασία στη Γερμανία. Συνιστούμε μεγάλη προσοχή, καθώς παρατηρούμε πολλές περιπτώσεις που συμπατριώτες μας, μετά από λίγο καιρό αφότου έχουν έρθει εδώ, μένουν χωρίς εργασία και χρήματα. Τότε απευθύνονται σε εμάς, σε ελληνικούς φορείς, εδώ στη Γερμανία, καθώς δεν έχουν χρήματα ούτε για να επιστρέψουν στην πατρίδα».
Αυτές οι καταστάσεις, που παρατηρούνται και σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, οδήγησαν στην ίδρυση, τον περασμένο Νοέμβριο, του «Δικτύου Ελληνικών Φορέων στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία». Στο Δίκτυο συμμετέχουν διάφοροι φορείς, όπως Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής, Ελληνο-ορθόδοξες Ενορίες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ο Γερμανοελληνικός Συνδέσμος Επιχειρηματιών DHW, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελληνικής καταγωγής, εθελοντές και συνεργάτες της Διακονίας Ρηνανίας-Βεστφαλίας-Λίππε.

Σκοπός του Δικτύου μας είναι να συντονίσει το δυναμικό των συμμετεχόντων φορέων, να ανταλλάσει πληροφορίες για τις ανάγκες των νεοφερμένων και να παρέχει βοήθεια, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Για να βοηθηθούν οι Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία, εκδόθηκε δίγλωσσος οδηγός, με τίτλο «Διαμονή και εργασία στην Γερμανία». Ο πολυσέλιδος δίγλωσσος Οδηγός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή, την εκμάθηση της γλώσσας, την αναζήτηση εργασίας και κατοικίας, για σχολικά και επαγγελματικά θέματα, κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά δίκτυα και άλλα. Η έκδοση του Οδηγού χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και την Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε.
Ο Οδηγός μπορεί να εκτυπωθεί από τις ιστοσελίδες της Διακονίας Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε, του DHW και της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσελντορφ, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.diakonie-rwl.de/leben-und-arbeiten-in-deutschland, www.dhwv.de, www.elkoinotita.blogspot.com.
Εκτυπωμένα έντυπα του Οδηγού διατίθενται από τη Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε, τον Γερμανοελληνικό Συνδέσμο Επιχειρηματιών, στην Ελληνική Κοινότητα Ντίσελντορφ, καθώς και στις τοπικές Κοινωνικές Υπηρεσίες της Διακονίας.




πηγή: ΑΜΠΕ Α.Ε.