Φεύγουν μετανάστες μέσω μικρών αγγελιών και πέφτουν στα νύχια επιτηδείων



Φεύγουν μετανάστες μέσω μικρών αγγελιών και πέφτουν στα νύχια επιτηδείων.

Θύματα εκμετάλλευσης από συμπατριώτες τους πέφτουν πολλοί Ελληνες, οι οποίοι σπρωγμένοι από την απελπισία της ανεργίας αφήνουν τη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Γερμανίας.

«Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα "τσουνάμι" ελλήνων μεταναστών προς τη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Αθανασιάδης, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία. «Μόνο το 2011 περισσότεροι από 30.000 Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Το Αεροδρόμιο της Φρανγκφούρτης θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει γίνει ο σύγχρονος "σταθμός του Μονάχου" της δεκαετίας του 1960. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που φτάνουν στη Φρανγκφούρτη με μία βαλίτσα και περιμένουν στο αεροδρόμιο να ακούσουν κάποιον να μιλάει ελληνικά και να του ζητήσουν βοήθεια».




Η απάτη με τις αγγελίες
Οπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης οι μετανάστες αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στη μία ανήκουν όσοι είναι νεώτερης ηλικίας, διαθέτουν επιστημονική μόρφωση και ομιλούν γερμανικά ή κάποια άλλη γλώσσα. «Αυτοί συνήθως βρίσκουν τον δρόμο τους και τακτοποιούνται σχετικά γρήγορα» λέει ο κ. Αθανασιάδης. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και δεν ομιλούν παρά ελληνικά. «Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως όσοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης».

Οπως λέει ο κ. Αθανασιάδης οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στη Γερμανία έχοντας απαντήσει σε αγγελίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και οι οποίες προσφέρουν εργασία με ελκυστικές αμοιβές. Οταν όμως φτάνουν στη Γερμανία οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είναι πολύ διαφορετικές. «Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έρχονται να εργαστούν σε εστιατόρια - κυρίως στο πλύσιμο των πιάτων - και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων τους συμπεριφέρονται σαν σε σκλάβους. Τους αναγκάζουν να εργάζονται πάνω από 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό ή αργίες. Μένουν σε άθλια δωμάτια πάνω από τα εστιατόρια και όταν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν τους πετούν στον δρόμο» τονίζει ο κ. Κ. Δημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και προσθέτει ότι τα περιστατικά αυτά καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, αλλά είναι πιο συνήθη σε περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, σε μικρές πόλεις και χωριά όπου δεν υπάρχουν κοινότητες Ελλήνων στις οποίες θα μπορούσαν να απευθυνθούν για να τους βοηθήσουν.

«Εχουμε καταγράψει περιπτώσεις ανθρώπων που εργάζονται για δύο και τρεις μήνες χωρίς αμοιβή, ενώ διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και μόλις τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν ή να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους τους πετούν στον δρόμο ή και τους ξυλοκοπούν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο άγρια που καταλήγουν στο νοσοκομείο» λέει ο κ. Αθανασιάδης.

Οπως επισημαίνει υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργοδότες παρακρατούν παρανόμως τα διαβατήρια και τις ταυτότητες των μεταναστών «με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται εγκλωβισμένοι και να μη γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τις τραγικές αυτές καταστάσεις».
Εκείνο που με πίκρα τονίζουν τόσο ο κ. Δημητρίου όσο και ο κ. Αθανασιάδης είναι ότι τα περιστατικά αυτά αφορούν σε εκμετάλλευση Ελλήνων από Ελληνες. «Είναι τραγικός ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι ασυνείδητοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τους ίδιους τους συμπατριώτες τους» λέει ο κ. Δημητρίου.

Συνθήκες... Μανωλάδας
«Κάνουμε έκκληση στους Ελληνες που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία να εργασθούν να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αγγελίες στον Τύπο. Εχουμε καταγράψει περιπτώσεις ακόμη και ανθρώπων που έπεσαν θύματα εμπορίας οργάνων ή περιπτώσεις γυναικών που τις εκβίαζαν προκειμένου να γίνουν παρένθετες μητέρες» λέει ο κ. Αθανασιάδης.


«Ως Ομοσπονδία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε τα μέσα που θα θέλαμε. Από την Ελλάδα δεν έχουμε καμία βοήθεια. Παλαιότερα υπήρχαν κάποια προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών κοινοτήτων, αλλά τώρα έχουν στερέψει και αυτά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης, πολλά μας υποσχέθηκε αλλά δεν έκανε τίποτα. Μάλιστα στην τελευταία επαφή μας μαζί του μας ειρωνεύτηκε λέγοντας: "Τώρα εσείς έχετε λεφτά, εσείς να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους"» τονίζει.


Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί Ελληνες είναι τόσο απάνθρωπες που υπάρχουν ιταλοί εστιάτορες που όταν έμαθαν αυτά τα περιστατικά, παρ' όλο που δεν χρειάζονταν προσωπικό, προσέλαβαν κάποιους Ελληνες στην κουζίνα των καταστημάτων τους για να βοηθήσουν την κατάσταση. «Ακόμη και γερμανοί επιχειρηματίες βοηθάνε αυτούς τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται οι Ελληνες» λέει ο κ. Δημητρίου και συνεχίζει προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο μια οικογένεια Ελλήνων με ένα μωρό τριών μηνών ζει μέσα σε ένα αυτοκίνητο».


Ο κ. Αθανασιάδης προσθέτει ότι το θέμα έχει απασχολήσει και το γερμανικό κράτος. «Σε συναντήσεις που έχουμε με τη γερμανίδα υφυπουργό παρά την καγκελάριο, αρμόδια σε θέματα ενσωμάτωσης μεταναστών, της έχουμε εκθέσει την κατάσταση, αλλά και εδώ τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα. Μάλιστα της έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα επειδή στο μέλλον οι μετανάστες από τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης θα πολλαπλασιαστούν».


Προσωπική εμπειρία
«Είδα την αγγελία σαν τελευταία ελπίδα»
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από Ελληνες πριν καν φτάσουν στη Γερμανία. Ο κ. Κ. Θεοφάνους είναι ένα από τα θύματα ασυνείδητων επιτηδείων που εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τον τελευταίο καιρό πολλοί Ελληνες, με αγγελίες σε εφημερίδες και παραπλανητικά e-mail, προσφέρουν δήθεν εργασία στη Γερμανία και αποσπούν από τα θύματά τους χρήματα.
Σημειώνεται ότι από τις 18 Απριλίου ως τις 9 Μαΐου άγνωστοι είχαν καταχωρίσει αγγελίες σε εφημερίδες στις οποίες ανέφεραν ότι δήθεν προσέφεραν εξασφαλισμένη εργασία στη Γερμανία σε δημόσια έργα και εστιατόρια με αμοιβή 1.600 και 1.300 ευρώ αντίστοιχα. Οι αγγελίες και τα e-mail είχαν μόνον έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου Γερμανίας.
«Την αγγελία στην οποία απάντησα τη βρήκα στην ιστοσελίδα της "Χρυσής Ευκαιρίας". Είμαι άνεργος για πάνω από δύο χρόνια. Εργαζόμουν στον τομέα των γραφικών τεχνών ως γραφίστας και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με έναν κουτσουρεμένο μισθό της συζύγου μου είναι πολύ δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι είχα τις επιφυλάξεις μου πιάστηκα από αυτή την αγγελία σαν τελευταία ελπίδα. Επικοινώνησα με τον αριθμό γερμανικού κινητού που έδινε η αγγελία και μίλησα με κάποιον ο οποίος μου περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο τη δουλειά που υποτίθεται ότι θα έκανα. Στη συνέχεια μου ζήτησε να καταθέσω σε έναν τραπεζικό λογαριασμό 300 ευρώ προκειμένου όπως μου είπε να βγάλει τα εισιτήρια και να καλύψει άλλα έξοδα» λέει ο κ. Θεοφάνους.
Οπως εξηγεί, μετά την κατάθεση των χρημάτων άρχισε η οδύσσεια της αναβολής. «Ενώ στην αρχή είχαμε ορίσει την ημερομηνία αναχώρησης στη συνέχεια άρχισε τις αναβολές με διάφορες δικαιολογίες. Από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε κάποια στιγμή που με διαβεβαίωσε ότι θα φεύγαμε. Πήγα στην Αθήνα και όταν ήμουν έτοιμος να φύγω για το αεροδρόμιο εκείνος έκλεισε το τηλέφωνο και εξαφανίστηκε».
Οπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου όσες αγγελίες ζητούν χρήματα εκ των προτέρων είναι 100% ψευδείς. «Καλούμε τους Ελληνες που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία να μην εμπιστεύονται αυτές τις αγγελίες και μάλιστα να τις καταγγέλλουν στις Αρχές» τονίζει.
Οσοι απάντησαν στις συγκεκριμένες αγγελίες και έπεσαν θύματα των επιτηδείων καλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αθηνών, το οποίο διεξάγει ήδη έρευνα έπειτα από καταγγελίες πολιτών, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες αλλά και το μέγεθος της απάτης.


πηγή άρθρου αναδημοσίευση από το tovima.gr