Εκπαιδεύονται ήδη άνεργοι από τη Γερμανία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο



Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφθηκαν σήμερα τα μέλη της γερμανικής ομάδας υλοποίησης της πρωτοβουλίας... «Integration through Exchange», ένα πρόγραμμα που προωθεί την κοινωνική ένταξη των ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων, μέσω της κινητικότητας και της απόκτησης εμπειρίας σε χώρες της Ευρώπης. Η γερμανική ομάδα αποτελείται από εκπροσώπους όλου του φάσματος των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αγορά εργασίας, από κοινωνικούς λειτουργούς και αναλυτές έως και ιδιωτικούς και
δημόσιους φορείς, που προωθούν, κατά κύριο λόγο, την εργασία των νέων και των ηλικιωμένων.

Μέσω του προγράμματος IDA εκπαιδεύονται ήδη άνεργοι από τη Γερμανία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ομάδας κ. Klaus G. Barthel, ο οποίος συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, και από την Rosa Hoschwarer, υπεύθυνη της πρωτοβουλίας για της μονογονεïκές οικογένειες, και από την Margarita Daeubler, Δημοτική Σύμβουλος της περιοχής Landsberg am Lech.



Στην αναφορά του ο κύριος Barthel εξήγησε ότι μετά από ένα διάστημα εκπαίδευσης στο εξωτερικό, που κυμαίνεται μεταξύ ενός μηνός έως έξι μήνες, το 70 % των Γερμανοί ανέργων που έχουν αποκτήσει «ευρωπαϊκή» εμπειρία, μέσω του προγράμματος κινητικότητας IDA, και επιστρέφουν στην Γερμανία απορροφούνται στην αγορά εργασίας. Και αυτό διότι, εκτός από την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε ευρωπαϊκό χώρο, το πρόγραμμα τους βοηθάει να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αναπτύξουν τις ικανότητες προσαρμογής τους σε ξένο περιβάλλον. Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η ομάδα στη Γερμανία και που βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, αφορά ηλικιωμένους μετά τη σύνταξη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς έναντι συμβολικού ποσού, μια ομάδα έμπειρων που προσφέρουν διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κ. Barthel επισήμανε ότι ευελπιστούν το IDA να γίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέχρι το 2014. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και με την Ελλάδα, εξέφρασε την επιθυμία και από την πλευρά του γερμανικού Υπουργείου Εργασίας να υπάρξει άμεση συμμετοχή και ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς και μέχρι του χρόνου, να υλοποιείται σε πιλοτικό στάδιο αντίστοιχο πρόγραμμα και σε επίπεδο Κρήτης, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες νέους ανέργους να εκπαιδευτούν στην Γερμανία.

Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε την πρωτοβουλία, εξέφρασε την πρόθεσή του ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει και να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θεωρεί αναγκαίο σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει στην Ελλάδα. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη η εκπαίδευση αυτή να συνδεθεί με την απασχόληση, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα γενικώς, παρά το γεγονός ότι το μορφωτικό επίπεδο την Ελλήνων είναι πολύ υψηλό, δεν συνδέεται άμεσα και με την εύρεση εργασίας.

πηγή inews