Το επικίνδυνο αντικαταθλιπτικό



Το επικίνδυνο αντικαταθλιπτικό
Συγκεκριμένα, το αντικαταθλιπτικό γενόσημο βουπροπιόνης της ΤΕVA αποσύρθηκε στις ΗΠΑ λόγω σοβαρότατων παρενεργειών! Στην απόσυρση του γενοσήμου φαρμάκου που περιέχει τη δραστική ουσία βουπροπιόνη υποχρεώθηκε η ισραηλινή εταιρία παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων, TEVA, ύστερα από υπόδειξη του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξαιτίας των σοβαρότατων παρενεργειών που προκάλεσε η κακή αντιγραφή του πρωτοτύπου φαρμάκου.

Οι ασθενείς που άλλαξαν την αρχική τους θεραπεία με την ίδια δραστική ουσία, παίρνοντας για φθηνότερη αγωγή το γενόσημο της TEVA, άρχισαν να έχουν άγχος, αυπνίες και πονοκεφάλους, μέχρι και διαρκείς τάσεις αυτοκτονίας! Αιτία ήταν η υπερβολική δόση στην οποία βρέθηκαν εκτεθειμένοι οι ασθενείς, γιατί το πρωτότυπο σκεύασμα περιέχει μεμβράνη που επιτρέπει τη βραδεία αποδέσμευση του φαρμάκου στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που η TEVA είχε παραλείψει να συμπεριλάβει στην παραγωγή των ανώνυμων γενόσημων χαπιών της!



Ο FDA πραγματοποίησε μελέτη στα δύο φάρμακα, το πρωτότυπο και το αντίγραφό του, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Και διαπιστώθηκε ότι το προϊόν της TEVA δεν αποδεσμεύει το φάρμακο στο αίμα με τον σωστό ρυθμό.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται πρόβλημα με την TEVA σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο φάρμακο. Είχε ξαναδημιουργηθεί το 2007, όμως τότε υπήρχαν μόνο καταγγελίες ασθενών, οι οποίες αποδόθηκαν στην ασθένεια και όχι στο προϊόν. Και, για το λόγο αυτό, το FDA είχε ζητήσει πρόσθετες μελέτες, για το φάρμακο των 300 mg. Όμως η εταιρία είχε πρόβλημα να βρει εθελοντές για να κάνει τη μελέτη…

Το θέμα ξεκίνησε από την ιστοσελίδα People’s Pharmacy, ο διαχειριστής της οποίας δέχθηκε σωρεία μηνυμάτων για το πρόβλημα. Έτσι, απευθύνθηκε σε εργαστήριο για να διαπιστωθούν οι διαφορές. Τα ευρήματα γνωστοποιήθηκαν στο FDA, το οποίο κινητοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος του εργαστηρίου Consumer Lab's dr. Todd Cooperman σημείωσε πως στις πρώτες δύο ώρες του τεστ διάλυσης, διαπιστώθηκε ότι αντίγραφο της TEVA αποδέσμευε 34% του φαρμάκου, όταν το πρωτότυπο, μόλις 8%, γιατί ήταν φάρμακο που έπρεπε να δρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μονομιάς!

Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το FDA αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ γίνει μελέτη βιοϊσοδυναμίας για το φάρμακο, αντίθετα, η έγκριση στηρίχθηκε στις μελέτες για τα χάπια με τη μισή δόση!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι τέτοια φάρμακα είναι αυτά που έχουν μειοδοτήσει στους διαγωνισμούς των ελληνικών νοσοκομείων και τώρα επιδιώκεται η επέκταση της χρήσης τους και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψή μας, στο όνομα της οικονομίας και της έλλειψης πόρων!

Τη στιγμή που ο αυστηρότερος οργανισμός έγκρισης φαρμάκων στον κόσμο διαπιστώνει προβλήματα, διενεργεί ελέγχους ο ίδιος και φυσικά οδηγεί σε κολοσσιαίες αποσύρσεις φαρμάκων, εμείς ανεξέλεγκτα οδηγούμαστε στην αποδοχή των πρακτικών τέτοιων εταιρειών, χωρίς προδιαγραφές ποιότητας, μόνο και μόνο για να εξοικονομηθούν –υποτίθεται- πόροι από το σύστημα υγείας.

Πλέον, είναι θέμα ιστορικής ευθύνης της κυβέρνησης να ορθώσει το ανάστημά της και να πει όχι στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Διότι δεν είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι να μας επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» μέτρα που αποδεδειγμένα δε θα φέρουν οικονομικό όφελος (το αντίθετο, μάλιστα), που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας και με τα οποία είναι αντίθετοι ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι. Πλέον, δε μιλούμε για τη σωτηρία της οικονομίας της χώρας. Μιλούμε για την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού. Και η ευθύνη πέφτει στους ώμους του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του. Μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι βάζει την πατρίδα πάνω από πιέσεις και συμφέροντα. Μένει να το επαναλάβει και αυτή, την κρίσιμη στιγμή.

πηγή άρθρου newsbomb διαβάστε το κι εδώ .