Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία και η κρίση




 

Έφτασε η κρίση στη γερμανική αγορά εργασίας;

Μια καλή και μια κακή είδηση επιφύλασσε για τους Γερμανούς η μηνιαία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας (BA) για την απασχόληση στη χώρα τον μήνα Σεπτέμβριο.
Η καλή είδηση είναι ότι ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 117 χιλιάδες. Η κακή είδηση θέλει τη μείωση αυτή να είναι μικρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία έφτασε τα 2,9 εκατομμύρια. Η περιορισμένης έκτασης ενίσχυση της απασχόλησης τον τρέχον φθινόπωρο αποδίδεται «στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης που κάνει εδώ και λίγο καιρό την εμφάνισή της», υποστηρίζει ο Χόλγκερ Σέφερ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας, IW. Σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, «η αγορά εργασίας επηρεάζεται από την οικονομική συγκυρία με κάποια καθυστέρηση, συνήθως έξι μηνών». Με λίγα λόγια, τώρα κάνουν την εμφάνισή τους τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν στις αρχές του χρόνου.
Δεν πρόκειται για «στροφή» στις γενικότερες τάσεις

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η οικονομική συγκυρία αναγκάζει πολλές γερμανικές επιχειρήσεις να «παγώσουν» τα σχέδια νέων προσλήψεων, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των ακάλυπτων θέσεων εργασίας.


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εργασίας της Γερμανίας, Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε διστάζει ωστόσο να παραδεχθεί ότι πρόκειται για «στροφή» στις γενικότερες τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης. Ο κ. Βάιζε παραπέμπει στο γεγονός ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερο από εκείνων που χάνονται. Και αυτό ισχύει σε όλους του κλάδους της οικονομίας, πλην του δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Αυτό ήταν μάλλον απρόσμενο και συνιστά μα θετική εξέλιξη», παρατηρεί ο πρόεδρος της BA.

Ο ενεργός πληθυσμός και οι «σιωπηρές εφεδρείες»


Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στη Γερμανία έφτασε τα 41,6 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή κατά 423 χιλιάδες υψηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Πώς εξηγείτα αυτή η αντίφαση; «Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό αυτό το φαινόμενο», επισημαίνει ο Χόλγκερ Σέφερ, διευκρινίζοντας ότι «εισέρχονται στην αγορά εργασίας άνθρωποι που προηγουμένως δεν ήταν καταγεγραμμένοι ως άνεργοι». Είναι οι λεγόμενες «σιωπηρές εφεδρείες», εξηγεί ο οικονομολόγος. Πέραν τούτου, ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας διατέθηκε σε μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι διατίθενται νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να μειώνεται στον ίδιο βαθμό ο αριθμός των ανέργων. Ο Χόλγκερ Σέφερ είναι πάντως πεπεισμένος ότι τους επόμενους μήνες η μείωση της ανεργίας θα ακολουθήσει χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θεαματική στροφή, ωστόσο, δεν αναμένεται να σημειωθεί. Ακόμη και οι εταιρείες που αναγκάζονται να μειώσουν τον χρόνο εργασίας –άρα και τις αποδοχές- των εργαζομένων τους δεν ξεπερνούν τις 1.300.

Πηγή DW

Rolf Wenkel/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης