Διαδηλώνουν οι Βρετανοί




Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Βρετανοί


Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις κατά της λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον. Πρόκειται για την μαζικότερη διαδήλωση αυτού του χρόνου.
 
 
 

Η σημερινή ογκώδης πορεία, στην οποία κατά εκτιμήσεις των οργανωτών της από το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων, μετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνο στο Λονδίνο, ενώ παράλληλες συγκεντρώσεις γίνονται στη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, στοχεύει στην καταγγελία της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον. Πολιτικής, που παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ αλλά και τις αρνητικές επιδόσεις της Οικονομίας, με πρωτοφανή ιδεοληψία εξακολουθεί αυτή να εφαρμόζει. Στην συγκέντρωση που θα ακολουθήσει την πορεία, στο Hyde Park, o ΓΓ του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων Brendan Barber κατήγγειλε πως παρά τις καθαρές ενδείξεις ότι η λιτότητα, όχι μόνο δεν έχει θετικό αντικτυπο στην πραγματική οικονομία, με τα εισοδήματα και την ανάπτυξη να συρρικνώνονται ενώ παράλληλα είναι και η βασική αιτία αύξηση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει το μήνυμα.

Η μείωση του ελλείματος είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη
Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ

Τα συνδικάτα κατηγορούν το οικονομικό επιτελείο, που πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας, ότι παραπλανούν την κοινή γνώμη με σαθρά επιχειρήματα "Πάνω από 2.500.000 άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά και άλλα τρία εκατομμύρια δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, κι αυτό το αποκαλούν μείωση της ανεργίας" είπε σαρκαστικά στο BBC ο κ. Μπάρμπερ. Την συγκέντρωση το απόγευμα θα χαιρετήσει ο ηγέτης των Εργατικών Ed Miliband ο οποίος δέχτηκε επικρίσεις από τα συνδικάτα εξ αιτίας της αναφορας του σε πάγωμα μισθών στο δημόσιο, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος του. Ο κ. Miliband θα πεί πως η μείωση του ελλείματος είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη αλλά πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δικαιότερη κατανομή των βαρών. Εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος απεκάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών δέσμιο των Συνδικάτων, βασικών χρηματοδοτών του κόμματος της Αντιπολίτευσης.


πηγή DW
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος