Η κρίση του χρέους χτυπάει τη Γερμανία





H πολιτική της Άγκελας Μέρκελ που πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη από την κρίση είναι η αυστηρή λιτότητα στο Νότο και η σύγκλιση των μεγεθών του με το Βορρά, αργά ή γρήγορα θα προκαλούσε προβλήματα και στη χώρα της. Ήταν κάτι που αναμενόταν.

Η Bundesbankπαρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την εκτίμησή της ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που πλήττουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας.





Προς το παρόν, βέβαια, η Γερμανία έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την κρίση. Ωστόσο, σιγά-σιγά τα νούμερα αρχίζουν να μη βγαίνουν και τα απόνερα να φτάνουν και εκεί. Οι εξαγωγές πλέον μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, αφού ο φτωχός νότος δεν μπορεί πια να αγοράζει γερμανικά αυτοκίνητα, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές.

Ως εκ τούτου, πολλές μονάδες μειώνουν την παραγωγή τους και άρα απολύουν το πλεονάζον προσωπικό. Κάπως έτσι φτάσαμε σε μεγάλη άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 20.000 από το Σεπτέμβριο στα 2,94 εκατομμύρια, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 10.000 νέους ανέργους.

Ο ρυθμός, δηλαδή, της αύξησης της ανεργίας διπλασιάστηκε ξαφνικά. Για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε. Μέχρι σήμερα η Γερμανία καυχιόταν ότι βγήκε από την κρίση αλώβητη και μάλιστα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας τους ανέργους της. Πλέον, τον Οκτώβριο το ποσοστό έγινε 6,9% από 6,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Bundesbank για συρρίκνωση μέχρι το τέλος του χρόνου, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί θα νιώσουν πραγματικά στο πετσί τους τι ακριβώς σημαίνει η κρίση χρέους που πλήττει το Νότο.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/248246/diplasia-apo-to-anamenomeno-i-anodos-tis-anergias-sti-germania#ixzz2Atmf1CFv