«Kακή» Ιατρική



Μια προταση βιβλιου
Ενας σπουδαιος κριτικος της ιατρικης καθως και οικογενειακος γιατρος είναι ο συγγραφεας δοκτορ Γκουντερ Φρανκ που εργαζεται στη Χαιδελβεργη με το βιβλιο του που κυκλοφορει με τιτλο «Kακη Iατρικη» «το οργισμενο βιβλιο» (Schlechte Medizin,Ein Wutbuch-Dr.med.Gunter Frank).



Παρακατω παραθετω ένα αποσπασμα από την συνεντευξη που εδωσε στο περιοδικο Focus
Τιτλος αρθρου : Εκατομμυρια λανθασμενες θεραπειες
Ενας γιατρος διαμαρτυρεται.Ο Γκουντερ Φρανκ λεει ότι πολλες θεραπειες βλαπτουν και πολλα φαρμακα θα επρεπε να αποσυρθουν .
Γιατι αποκαλειται το βιβλιο σας ένα «οργισμενο»βιβλιο;Ψαχνετε για «φασαρια»;
Ναι,ειμαι πολύ εξοργισμενος.
Γιατι;
Εγινα γιατρος γιατι ηθελα να βοηθαω τους ανθρωπους.Σημερα γνωριζω ότι πολύ συχνα ασκοπες θεραπειες προς τους ασθενεις δινουμε που παρα να τους  βοηθουν πιο πολύ τους βλαπτουν.Ενα αξιολογο επιχειρημα μαζι είναι το αγχος της ασθενειας,τα εξοδα,η γριπη των χοιρων,η υψηλη χοληστερινη.Παρολο που οι γερμανοι είναι πιο υγιεις από ποτε εμεις οι γιατροι ευκολα αφηνουμε να μας χειριζονται αλλοι.
Από την κακη φαρμακοβιομηχανια;
Όχι ευθεως.Εγω δεν κρινω  εναντια στις φαρμακοβιομηχανιες.Ο σκοπος παρουσιας τους είναι να πουλανε φαρμακα.Αλλιως   θα ηταν αθωο.
Σε ποιον αρα επιτιθεστε;
Στις ιατρικες ομαδες και των αρχων τους.Το GAU είναι οι φοιτητες της ιατρικης να σπανε σταθερα την αξια των σπουδων τους για οικονομικα συμφεροντα των εμπορων και δικτυωση καριερας και να παραμεριζουν της μαθησιακες γνωσεις τους.Αυτες οι αρχες δεν δενουν για μενα ως γιατρος και εκει βρισκεται το προβλημα.
Ονομαζετε ένα παραδειγμα;
Οι φυσιολογικες τιμες χωρις αναγκαιοτητα επιστημονικη πεφτουν.Τον Ιανουαριο του 1992 ισχυε η τιμη της χοληστερινης στα 240.Σημερα τα ορια είναι 200.Στην Αμερικη θα ηθελαν μεσου να βρουν νεους ασθενεις ή καλυτερους πελατες.Στη Γερμανια παιρνουν 4 εκατ.περιπου χοληστερινικα φαρμακα.Ενα μεγαλο μερος από αυτά δεν εχει καμμια χρησιμοτητα γι’αυτους.
…..
Πρεπει λοιπον να ανησυχουμε;
Εχουμε στη Γερμανια πολύ καλη ιατρικη ιδιαιτερα στη θεραπεια και τη ΜΕΘ.Το εμφραγμα καθως και ασθενειες όπως λευχαιμια,ασθενειες που μπορουν να θεραπευονται χωρις κοστος αλλα όμως στην προληψη υπαρχει η κακη ιατρικη δυστυχως.Εκατομμυρια ανθρωποι στη Γερμανια θα θεραπευθουν με λανθασμενο τροπο.Αυτο με φοβιζει.
πηγή : περιοδικο Focus 17/2012 αποσπασμα από τη συνεντευξη ,αναγνωση και ελευθερη μεταφραση.Συνεντευξη από την Claudia Gottschling
Quelle : Focus,interview Claudia Gottschling