Kι οι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη



«Εννέα εκατομμύρια Ιταλοί δεν θεραπεύονται επαρκώς, λόγω ένδειας», υπογραμμίζει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το ινστιτούτο κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι περισσότεροι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη είναι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά (πέντε εκατομμύρια) και ηλικιωμένοι (δυο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες).

«Ενώ η ιδιωτική ασφάλιση, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώνει άλμα της τάξης του 25%, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν αναγκάζονται να μην υποβληθούν στις θεραπείες που τους έχει υποδείξει ο γιατρός, ή προσπαθούν να ψάξουν φθηνές εναλλακτικές, με προσφορές, κυρίως, στο διαδίκτυο», προσθέτει το Censis.




Σύμφωνα με την έκθεση, «η αύξηση των δαπανών του δημοσίου για τον τομέα της υγείας, το 2010, περιορίσθηκε σε ποσοστό 2,3%, από το 6% του 2007».

«Πρέπει να βρεθούν άμεσα νέες πηγές χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, διότι οι συνεχείς περικοπές αναγκάζουν τους πιο φτωχούς πολίτες -που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές- να μην υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες.

Για το 2015, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια διαφορά δεκαεπτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στις ανάγκες χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας και στις οικονομικές δυνατότητες των διαφόρων περιφερειών της χώρας» σημειώνει το ινστιτούτο Censis.

πηγή άρθρου real.gr