Μπορούμε μαζί ;





"Μετατρέποντας τους γιατρούς σε ηγέτες"
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι χαοτική και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αν εξαιρέσουμε τις Βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγιεινομικής περίθαλψης και ο μέσος όρος των πολιτών είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολο των χωρών του κόσμου είναι κατακερματισμένες.
Η έκρηξη των γνώσεων και της τεχνολογικής προόδου, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων του κόσμου και η αδυναμία των πληρωτών να συνεχίζουν να καλύπτουν τις δαπάνες, είναι οι κυριότερες προκλήσεις που απαιτούν μια νέα γενιά ηγετών σε κάθε επίπεδο. Η οργάνωση της παροχής φροντίδας υγείας γύρω από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, μια ιδέα πιο ριζοσπαστική από όσο ακούγεται, περιλαμβάνει την βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας, και της αξία των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς.




Ο Thomas H. Lee, MD, παθολόγος και καρδιολόγος, πρόεδρος του δικτύου Partners Healthcare System και CEO της Partners Community HealthCare, δημοσίευσε στο Harvard Business Review άρθρο με τίτλο “Turning Doctors into Leaders” , στο οποίο αναλύει σε βάθος τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των ασθενών. 
Ο Lee αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ιατρική πρόοδος τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτική, από την άλλη όμως είναι ο βασικότερος παράγοντας της αύξησης του κόστους της υγείας: νέα φάρμακα, νέες δοκιμές, νέες συσκευές, καθώς και νέοι τρόποι χρήσης τους. Πρόκειται για σπουδαία και σύνθετα εργαλεία η χρήση των οποίων απαιτεί εκπαίδευση και εξάσκηση.
Το αρνητικό στοιχείο στην εξέλιξη και ανακάλυψη νέων τεχνικών είναι ότι η τμηματοποίηση και στεγανοποίηση των τμημάτων στην παροχή υγείας, διακόπτει την επικοινωνία και η οργάνωση παρουσιάζει προβλήματα, σημαντικοί παράγοντες που εμποδίζουν την άμεση απορρόφηση των νέων τεχνικών, δημιουργώντας ένα χαοτικό σύστημα.
Η βαθύτερη ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων μπορεί να εκπληρωθεί με την ανάθεση της οργάνωσης σε νέους ηγέτες – συμβούλους υγείας οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα στην ιατρική κοινότητα για να την καθοδηγεί και να την αξιολογεί βάσει τριών στοιχείων:
1. Το αποτέλεσμα μετράει. Η αξιολόγηση των γιατρών δεν μπορεί να γίνεται βάσει του αριθμού των ασθενών που παρακολουθεί αλλά βάσει της αποτελεσματικότητάς τους.  
2. Η αξία είναι σημαντική. Η αξία της ιατρικής είναι το να μπορεί το σύνολο των γιατρών να βελτιώνει συνεχώς τα ποσοστά της απόδοσής του. 
3. Η συνεργασία των γιατρών θα βελτιώσει τα αποτελέσματα. Η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, διαφόρων τμημάτων, είναι ουσιαστική και απαραίτητη διότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.   
Ο επανασχεδιασμός του συστήματος υγείας δεν είναι εύκολος. Όπως αναφέρει ο Lee, οι αλλαγές πραγματοποιούνται πολύ δύσκολα, σε οποιοδήποτε τομέα, και ιδιαίτερα όταν απέναντί υπάρχουν γιατροί που έχουν μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, έχουν σχηματίσει μια συγκεκριμένη εργασιακή κουλτούρα και δεν έχουν τη διάθεση να την αλλάξουν. Άλλωστε γνωρίζουν ότι εργάζονται σκληρά, σώζουν ζωές και δεν βλέπουν τον λόγο να ρισκάρουν μια αλλαγή.
Η διατύπωση ενός νέου οράματος θα βοηθήσει την ιατρική κοινότητα να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οφείλουν να διαφοροποιηθούν και να αποδεχτούν τις αλλαγές που θα βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον. Άλλωστε θα πρέπει όλοι να παραδεχτούν ότι η παροχή υγείας μπορεί να βελτιωθεί και η υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είναι το καλύτερη στρατηγική 
Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια είναι στην ομαδική εργασία και στη συνεργασία μεταξύ των γιατρών. Ο Thomas H. Lee  τονίζει ότι “Η συνεργασία των γιατρών και ο σχηματισμός ομάδων δεν είναι πολύ εύκολο, διότι οι γιατροί εξακολουθούν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ήρωες και συχνά μοναχικούς θεραπευτές”. 
Σύμφωνα με τον Lee, ο οποίος ελπίζει στην δυναμική των νέων ηγετών υγείας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποδοχή των αλλαγών στην ιατρική πρακτική ενώ η υπεράσπιση της υπάρχουσας κατάστασης δεν αποτελεί λύση για την ιατρική κοινότητα.  

πηγή pharmamarketjournal