Ηλεκτρονική Υγεία



electronic Health

 

ΕΕ: Η “ηλεκτρονική Υγεία” μπορεί να αποτρέψει την κρίση των συστημάτων Υγεία?
Γνωρίζετε τι είναι το eHealth? (electronic Health)? Συχνά προσδιορίζεται ως η “αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και εν τέλει μία καλύτερη ζωή”. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής Υγείας περιλαμβάνει και την τηλεϊατρική -η χρήση τεχνολογικών συστημάτων για την εξέταση και περίθαλψη του ασθενή από το σπίτι- κάτι που εν τέλει αποσκοπεί και στη μείωση του κόστους της θεραπείας.
Είναι γεγονός ότι πολλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται εν όψει μεγάλων προκλήσεων. Ολοένα και περισσότερα ζητήματα προκύπτουν ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, του αυξανόμενου κόστους των θεραπειών και φαρμάκων, καθώς και των ελλειμματικών κρατικών προϋπολογισμών.

Βεβαίως είναι προφανές ότι όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδες.

Ως απάντηση στην κρίση που ενδεχομένως περνούν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα εθνικά συστήματα Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει την ηλεκτρονική Υγεία -ενεργοποιημένη από τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Ίσως για τα δεδομένα της Ελλάδας να είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να τεθεί ως θέμα συζήτησης, καθώς το eHealth πιθανότατα να αποτελέσει το μέλλον.

Η ευρωπαϊκή επίτροπος υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης, Neelie Kroes, αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής του eHealth και δήλωσε ότι “θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να υλοποιήσουμε τις συστάσεις των μελών του eHealth Task Force για το πώς μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς τη δυνατότητα να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα, για την αναγκαιότητα της διασύνδεσης των συστημάτων μας, για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Υγεία μέσω της διαφάνειας και της εγγύησης, αλλά και το πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τον καθένα σε αυτήν την αλλαγή, καθώς και όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ”.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η ΕΕ χρηματοδοτεί projects που σχετίζονται με την Τεχνολογία της Πληροφορίας και τις Επικοινωνίες και που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής Υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, από τη βιοπληροφορική και την τεχνολογία αισθητήρων μέχρι και τη σημασιολογική ανάλυση και τις ασύρματες επικοινωνίες, οι ερευνητές καθιστούν όλο και πιο δυνατή την ευρεία εφαρμογή των συστημάτων του eHealth.





Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος

Οι ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της εφαρμογής του eHealth.

Με την αποθήκευση των δεδομένων των ασθενών σε ηλεκτρονική μορφή, το σύστημα αυτό δίνει στο ιατρικό προσωπικό τη δυνατότητα ευκολότερης και αποτελεσματικότερης πρόσβασης σε πληροφορίες του ασθενή ως προς την παρούσα κατάσταση του ίδιου, καθώς και για τις απαιτήσεις μιας συνταγής. Ως αποτέλεσμα, δεν εξοικονομείται μόνο χρόνος αλλά μπορούν να σωθούν και ζωές καθώς μειώνεται το ρίσκο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων ή συνθηκών που περνούν απαρατήρητες.

Μέσω του project, EU-ADR, έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς την εγρήγορση για τον συντομότερο και ακριβέστερο εντοπισμό ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, καθώς και ως προς τη βελτίωση της επιτήρησης μετά την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα του χρόνου και του κόστους με τη χρήση των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων είναι πολύ σημαντικά, υπάρχουν επίσης και ορισμένοι κίνδυνοι!

Η προστασία των δεδομένων και των ευαίσθητων ιατρικών πληροφοριών παραμένουν μεγάλα ζητήματα.

Το TAS3 project, όμως, εστίασε σε αυτά τα ζητήματα σχεδιάζοντας ένα σύστημα αξιόπιστων υπηρεσιών προκειμένου τα προσωπικά δεδομένα να διαχειρίζονται και να διανέμονται με ασφαλή τρόπο, ενώ το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς.

Τεχνολογία τηλεπαρακολούθησης της υγείας

Με τη χρήση αισθητήρων που μπορούν να φορεθούν είτε στα ρούχα, είτε ως αξεσουάρ για την παρακολούθηση ζωτικών σημείων και συμπτωμάτων, οι γιατροί μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση του ασθενή και να ειδοποιούνται άμεσα για κάποια αλλαγή.

Σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της τηλεϊατρικής ο ασθενής θα μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του όταν χρειαστεί να λάβει συγκεκριμένη ιατρική φροντίδα.

Το Perform project έχει αναπτύξει ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης για άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον. Πιλοτικές δοκιμές έγιναν στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι προηγμένοι αισθητήρες που ανέπτυξε η ομάδα του project, σχεδιάστηκαν για να συνδέονται με ρούχα και αξεσουάρ προκειμένου να λαμβάνουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του χρήστη και την κατάσταση της συσκευής. Τα δεδομένα στη συνέχεια υπόκεινται σε επεξεργασία και διαβιβάζονται στο κεντρικό σύστημα για την αξιολόγηση, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα θεραπεία καθώς και τα χρονοδιαγράμματα της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα project που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής Υγείας έχουνε σημειώσει μια σημαντική πορεία, όπως προκύπτει.
Από την πλευρά της, η Neelie Kroes σημειώνει ότι “στην Ευρώπη δικαιολογημένα είμαστε υπερήφανοι για τα εθνικά μας συστήματα Υγείας, ωστόσο, προκειμένου να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Θα πρέπει να εγγυηθούμε στους μελλοντικούς πολίτες υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, οπουδήποτε στην Ευρώπη και αν βρίσκονται, καθώς και σε προσιτό κόστος για την κοινωνία, με την υποστήριξη έξυπνων και καινοτόμων λύσεων”.

πηγή : άρθρο από Panagiotis Garoufalidis - eHealth,pmjournal.gr