Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας


Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας.
Πολύ σημαντική αν ταξιδευετε συχνά στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία εκδίδεται πανεύκολα αν το ζητήσετε στο ασφαλιστικό ταμείο σας,και βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάρτας ασφάλισης του ασφαλιστικού σας ταμείου.



Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας


Διαβάστε το άρθρο που δίνει πληροφορίες για την κάρτα που ισχύει για την Ευρώπη

Τα 188 εκατομμύρια έφτασαν οι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας, που χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους πολίτες για την περίθαλψη σε όλα τα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 37% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Με την κάρτα ασφάλισης ασθένειας, απλοποιούνται οι διαδικασίες περίθαλψης και νοσηλείας στο δημόσιο σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Με άλλα λόγια, με την κάρτα αυτή, κάθε Ευρωπαίος έχει ιατρική φροντίδα σαν να ήταν κάτοικος της χώρας όπου βρίσκεται και πληρώνει την ίδια τιμή που πληρώνουν και οι ντόπιοι – κάτι που, σε κάποιες χώρες, σημαίνει ότι μπορεί να μη χρειαστεί να πληρώσει τίποτα.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από την κάρτα;

Οποιοσδήποτε είναι ασφαλισμένος ή καλυμμένος από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενός από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ελβετίας.

Ο / η σύντροφός μου και τα παιδιά μου θα χρειαστούν ξεχωριστές κάρτες;

Ναι. Το κάθε μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται ξεχωριστή κάρτα

Τι είδους ιατρική φροντίδα καλύπτει η κάρτα;

Καλύπτει δημόσια υγειονομική φροντίδα που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας σε περίπτωση εγκυμοσύνης για έγκυες μητέρες και της διαχείρισης των συμπτωμάτων από προϋπάρχουσες ή χρόνιες ασθένειες.

Τι δεν καλύπτει;

Η κάρτα δεν καλύπτει έξοδα ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας ή επαναπατρισμού, εάν για παράδειγμα χρειαστεί να γυρίσετε στην πατρίδα σας με αεροπορικό ασθενοφόρο. Επίσης δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα αν πηγαίνετε στο εξωτερικό ειδικά για ιατρικούς λόγους.

Είναι εναλλακτική λύση στην ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση;

Κατηγορηματικά όχι. Είναι συμπληρωματική, όχι υποκατάστατο. Για παράδειγμα, δεν καλύπτει το κόστος απολεσθέντων ή κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.


Σε ποιες χώρες μπορώ να χρησιμοποιήσω την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας;

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 31 χώρες στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων των: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Στην Ελλάδα : Πώς μπορώ να αποκτήσω μια κάρτα;

Μπορείτε να αποκτήσετε την κάρτα δωρεάν ερχόμενοι σε επαφή με τον τοπικό σας φορέα υγειονομικής ασφάλισης, αφού εναπόκειται ξεχωριστά σε κάθε χώρα η ευθύνη διανομής της κάρτας εντός της επικράτειά της.


Μπορείτε να κάνετε λήψη της εφαρμογής «Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας» για το smartphone σας!


πηγή άρθρου  στα ελληνικά από Healthview