Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας



Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου σημειώνονται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, αναμένεται να προσελκύσει η αγορά εργασίας της Γερμανίας, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σε έκθεση που μόλις δημοσιοποιήθηκε, υπολογίζεται ότι θα αφιχθούν φέτος στη Γερμανία περίπου 220.000 μετανάστες και άλλοι 180.000 το 2013, κυρίως από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πέρσι πήγαν στη Γερμανία 280.000 μετανάστες, φθάνοντας τον υψηλότερο αριθμό από το 1996 καθώς η μετακίνησή τους διευκολύνθηκε από την πλήρη κατάργηση των ελέγχων για εργάτες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η οικονομία της χώρας θα πρέπει να παραμείνει σε καλή κατάσταση ώστε να απορροφήσει τόσους νέους εργαζομένους αναφέρει στην έκθεσή της η Μπούντεσμπανκ, προβλέποντας ότι η ανεργία θα μειωθεί σε ποσοστό ρεκόρ: από 5,9% το 2011 σε 5,4% το 2013.



Οι περισσότερες δουλειές αναμένεται να αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών



Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι πολλοί άνεργοι νέοι από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία θα φρεσκάρουν τα γερμανικά τους και θα κατευθυνθούν προς τον Βορρά αναζητώντας ευκαιρίες για απασχόληση.

Οι περισσότερες δουλειές αναμένεται να αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών.Ομως ο Πίτερ Ντίξον, οικονομολόγος της Κομερτσμπάνκ, θεωρεί πως το εμπόδιο της γλώσσας και οι απαιτούμενες δεξιότητες μπορεί να περιορίσουν την εισροή μεταναστών από την περιφέρεια προς τη Γερμανία.
Η Μπούντεσμπανκ αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα φέτος και 1,6% το 2013. Στην έκθεση περιλαμβάνεται όμως η προειδοποίηση ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και ρίσκο» λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη.

Πηγή Τα Νέα