Επίτευγμα Σουηδών επιστημόνων,μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας σε 10χρονη ασθενή




Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε δεκάχρονο κορίτσι συνθετική φλέβα, την οποία είχαν νωρίτερα αναπτύξει εργαστηριακά, καλλιεργώντας βλαστικά κύτταρα της ίδιας της ασθενούς.
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που αξιοποιεί βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσει κατεστραμμένους ή νσοούντες ιστούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιολογίας Σουτσίτρα Σουμιτράν-Χόλντγκερσον του
Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, πιστεύουν ότι η τεχνική τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον, καθώς είναι δυνατό να γίνει φθηνότερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.
Πριν από τέσσερα χρόνια, μία 30χρονη γυναίκα ήταν η πρώτη στον κόσμο, στην οποία μεταμοσχεύτηκε συνθετική τραχεία από δικά της βλαστοκύτταρα και έκτοτε έχουν γίνει άλλες παρόμοιες μεταμοσχεύσεις. Όμως είναι η πρώτη φορά που συνθετική φλέβα από βλαστικά κύτταρα της ασθενούς μεταμοσχεύεται επιτυχώς.

Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε δεκάχρονο κορίτσι συνθετική φλέβα

Η μικρή ασθενής είχε φλεβική απόφραξη, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να απομακρυνθεί το αίμα από το έντερο και τον σπλήνα και να μεταφερθεί στο ήπαρ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και θάνατο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά αντικαθίσταται η νοσούσα φλέβα με τμήματα υγιούς φλέβας που έχει ληφθεί από άλλο τμήμα του σώματος, όπως το πόδι. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μία συνθετική φλέβα, χρησιμοποιώντας ως βάση βλαστικά κύτταρα που είχαν προηγουμένως λάβει από τον μυελό των οστών του κοριτσιού. Ως «σκελετό» χρησιμοποίησαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών, που είχαν πάρει από πτωματικό δωρητή και την οποία είχαν απογυμνώσει από τα κύτταρά της, ώστε πάνω σε αυτή τη γυμνή πρωτεϊνική «σκαλωσιά» να αναπτυχθούν τα νέα κύτταρα της ασθενούς, όπως και έγινε.

Όταν η νέα φλέβα ήταν πια έτοιμη, έγινε η μεταμόσχευσή, αποκαθιστώντας αμέσως το πρόβλημα κυκλοφορίας του αίματος. Μετά την επέμβαση, η ασθενής συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά, να ασκείται χωρίς προβλήματα, να έχει αυξημένη συγκέντρωση στο σχολείο κ.α. Εννέα μήνες μετά όμως, λόγω στένωσης της συνθετικής φλέβας, χρειάσθηκε δεύτερη επανορθωτική επέμβαση.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι οι επιστήμονες δεν εντόπισαν καθόλου αντισώματα από τη φλέβα του δωρητή στο αίμα του κοριτσιού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα της δεν απέρριψε το μόσχευμα, καθώς ο οργανισμός της αναγνώρισε τα δικά του κύτταρα σε αυτό και έτσι δεν χρειάσθηκε να πάρει ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Η νέα μέθοδος, αν και πολλά υποσχόμενη, θα πρέπει να ελεγχθεί σε πλήρεις κλινικές δοκιμές, προτού αξιοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα τόσο για μεταμόσχευση φλεβών, όσο και αρτηριών. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η δημιουργία μοσχευμάτων από βλαστοκύτταρα του ασθενούς για χρήση σε καρδιακά bypass.

Οι ερευνητές ήδη συνεργάζονται με μία μη κατονομασθείσα εταιρία για την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου τους, ενώ έως το τέλος του 2012, όπως ανακοίνωσαν, θα επιχειρήσουν μία ανάλογη μεταμόσχευση με συνθετική αρτηρία.

πηγή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβαστε το άρθρο στα γερμανικά από το Deutsches Ärzteblatt  εδώ .