Η λιτότητα μεγαλώνει την κρίση στην υγεία






Το γεγονός ότι η Κύπρος για λίγες ημέρες, το ΑΤΜ ήταν κλειστό, δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να φαίνεται καλύτερα στα συστήματα υγείας των ενδιαφερόμενων χωρών.


Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει χάσει τις κοινωνικές συνέπειες της λιτότητας από τα μάτια της. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης από τους επιστήμονες, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο βρετανικό περιοδικό "Lancet".
Θα πρέπει να είναι γνωστά: «Οι πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν ισχυρό αντίκτυπο για τη φροντίδα της υγείας του ασθενούς», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.



 



Ιδιαίτερα πλήττονται συνεπώς τα συστήματα υγείας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μετά από πολλά χρόνια της κρίσης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται με δύναμη.


Η ελονοσία, του Δυτικού Νείλου και ο δάγκειος πυρετός

Όλο και περισσότερο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σωματικά και ψυχικά άρρωστοι άνθρωποι συναντιούνται καιρό κοίλα συστημάτων εφοδιασμού. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Στην Ελλάδα, τα κρούσματα της ελονοσίας, του Δυτικού Νείλου και ο δάγκειος πυρετός συσσωρεύονται. Η φυματίωση εξαπλώνεται και πάλι. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV έχει ανέβηκε από 15 μολύνσεις το 2010 σε πάνω από 300 το 2012.

Πολλοί Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εντελώς ,γιατί χάνονται θέσεις υγείας των υπαλληλων υγείας και οι κλινικές έχουν κλείσει εντελώς.

 Στην Ισπανία, εκατοντάδες χιλιάδες των παράνομων μεταναστών λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κατά την εγκυμοσύνη.







Ωρολογιακή βόμβα

Οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα δεδομένα για την υγεία θα μπορούσε να αξιολογηθεί μόνο με καθυστέρηση, μέχρι στιγμής μόνο οι πρώτες συνέπειες της κρίσης ήταν ορατά για τη φροντίδα της υγείας σε όλη την Ευρώπη, γράφουν Καθηγητές Martin McKee και η Μαρίνα Καρανικολός (Λονδίνο) και Johann Mackenbach (Rotterdam) για "Lancet".
Για τους συγγραφείς  απέτυχε να αξιοποιηθει η λιτότητα στα συστήματα υγείας. Και, παρόλο που η Ένωση είχε δεσμευθεί σε μια τέτοια τακτική αξιολόγηση των κινδύνων.


πηγή ανάγνωση και ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο της springermedizin.de .
πηγή από springermedizin.de. Διαβάστε και το άρθρο στα γερμανικά ΕΔΩ .