Πώς η κρίση στα συστήματα υγείας της ευρώπης βοηθά το γερμανικό σύστημα υγείας




Η κρίση των συστημάτων υγείας της νότιας Ευρώπης έχει ξεσηκώσει  θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς και τους ασθενείς λογω των περικοπών στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.
Αντιθέτως ως συνέπεια της κρίσης για τη Γερμανία αποτελεί η εξέλιξη της  υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης .
Πολλοί είναι αυτοί γιατροί ή ασθενείς που μεταναστευουν στη Γερμανία ή για εργασία ή για περίθαλψη αντίστοιχα.

Έτσι  η γερμανική υγειονομική περίθαλψη στις ώρες της κρίσης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης επωφελείται  έμμεσα. Η διαφήμιση για εργασία για  εργαζομένους σε χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα ,η Πορτογαλία,η Ισπανία, ειδικά για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες μενει σε πρώτη θέση.



 





Αυτό αντικατοπτρίζεται από τις ιατρικές στατιστικές του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου. Από  εκθέσεις για το 2011 ο αριθμός των απασχολουμένων γιατρών στη Γερμανία από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 4,2 % και των ελλήνων γιατρών 11,4 %.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως εκ τούτου πίσω από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία στους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι επίσης στην τρίτη θέση σε σχέση με τις χώρες προέλευσης των ιατρών που εργάζονται στη Γερμανία.

Συνολικά, κάθε χρόνο περισσότεροι γιατροί έρχονται από το εξωτερικό στη Γερμανία. To 2010 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 9,1 %, το 2011 κατά 13,6%.



Οι ασθενείς δε που έρχονται στη Γερμανία προς θεραπεία και περίθαλψη έχουν αυξηθεί. Μόνη προϋπόθεση είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γερμανία. Επιπλέον οι ασθενείς που έρχονται για θεραπεία στη Γερμανία, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση αποδοχής κόστος της ασφάλισης τους. Υπηρεσίες προς τους ασθενείς χωρίς έγκυρη ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας τείθεται ως ιδιωτική επιβάρυνση του ασθενούς.

Αυτό βέβαια δεν "ενοχλεί" καθόλου τα ιδιωτικά κέντρα υγείας που εξασφαλίζουν περισσοτερους ασθενείς αφού αυξήθηκε ο αριθμός τους κατα ενα εκατομ.
Αυτό βέβαια οφέλησε στην δημιουργία νέων χιλιάδων θέσεων για γιατρούς και νοσηλευτές αντιστοίχα.

Το ερώτημα που διάβαζα τυχαία σε γερμανική σελίδα σαν σχόλιο αναγνώστη και ειλικρινά το βρήκα αστείο ήταν " τι θα κάνει η Ελλάδα ,που οι γιατροί της μεταναστεύουν στη Γερμανία; Θα μείνει χωρίς γιατρούς;"

φιλικά,

Πηγές στατιστικών στοιχείων από το διαδίκτυο