Φθηνά φάρμακα για όλους;





Χιλιάδες πανηγυρίζουν, η Novartis διαμαρτύρεται
Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχθηκαν χιλιάδες ασθενείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις την απόφαση του ινδικού δικαστηρίου κατά της Novartis.
Σύμφωνα με την εταιρία ωστόσο, η απόφαση πλήττει την έρευνα.
Χιλιάδες ασθενείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις πανηγύρισαν σε όλο τον κόσμο την χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ινδία.

Φτωχοί ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν φθηνά φάρμακα, για παράδειγμα, κατά του καρκίνου και όχι τα ακριβά φάρμακα της Novartis, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια προσπαθούσε να τα πατεντάρει.


 


Για μια σπουδαία απόφαση έκανε λόγο ο Άναντ Γκρόβερ από τα ΗΕ τονίζοντας ότι «εταιρείες οι οποίες παρασκευάζουν παρόμοια φάρμακα κερδίζουν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην Ινδία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν το δικαστήριο είχε αποφασίσει διαφορετικά, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Αυτός ήταν και ο φόβος μας».

Η είδηση κάνει από χθες το γύρο του κόσμου με αναλύσεις και σχόλια. Η Ινδία ονομάζεται και το «φαρμακείο των φτωχών», διότι εκεί παρασκευάζονται φθηνές παρεμφερείς παραλλαγές φαρμάκων κατά του καρκίνου, της φυματίωσης, αλλά και του Aids. Εάν κέρδιζε η Novartis, πολλά φάρμακα θα εξαφανίζονταν από την αγορά.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση. Παρακολουθούμε περισσότερους από 200.000 ασθενείς με Aids. Το 80% των φαρμάκων προέρχεται από την Ινδία. Τώρα υπάρχει διασφάλιση των φαρμάκων των ασθενών στις αναπτυσσόμενες χώρες» υποστηρίζει η Ν. Μεγκχάνεϊ από την οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα».

 Σκεπτικισμός για την έρευνα
 
 
Φθηνά φάρμακα για όλους;

Στο Νέο Δελχί η θεραπεία του καρκίνου με ένα φάρμακο της Novartis κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ με ένα από αυτά τα φθηνά παρασκευάσματα 130 ευρώ.



Από την άλλη πλευρά όμως οι δυτικές εταιρείες διερωτώνται πως θα καλύψουν τα τεράστια έξοδα που έχουν για την έρευνα. Σχετικά ο Ράνχιτ Σαχάνι, εκπρόσωπος της Novartis στο Νέο Δελχί. «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση. Ωστόσο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ινδία. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κερδίσουμε την πατέντα για τα προϊόντα μας. Και ελπίζουμε η πνευματική ιδιοκτησία να προστατεύεται καλύτερα σε αυτή τη χώρα» σχολίασε ο Ρ. Σαχάνι.


Στην Ινδία αναζωπυρώθηκε για άλλη μια φορά η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρχει ιατρική πρόνοια για τους φτωχούς εις βάρος των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Η χθεσινή απόφαση του ινδικού δικαστηρίου αποτέλεσε πάντως ένα σαφές μήνυμα.


Πηγή :DW

Kai Küstner / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής