Η φυγή των επιστημόνων





Η μετανάστευση τότε, η μετανάστευση τώρα
Οι Ελληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Πάνω από 120.000 είναι οι Ελληνες επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα μας από το 2010.

«Ο αριθμός αυτός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού», δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος έχει διενεργήσει σχετική έρευνα.


 




Οι μισοί μάλιστα από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιαστηκαν τη Πέμπτη, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η μετανάστευση τότε. Η μετανάστευση τώρα».


 




«Η φυγή των επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε», εξηγεί ο κ. Λαμπριανίδης. Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και προσθέτει: «Είναι αναγκαίο να γίνει στροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών για να βελτιωθεί η θέση της χώρας μας στο διεθνή ανταγωνισμό».



πηγή από www.enet.gr