H αντίθεση στην υγεία στην ευρώπη




Διαβάζοντας στο διαδίκτυο βρίσκω ότι :
 
Ο τομέας της υγείας στη Γερμανία θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας, επίσης γνωστή ως DIHK.
Οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και τις εταιρείες ιατρικών συσκευών, καθώς και από εταιρείες κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειώνεται ότι η
υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία απασχολεί σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα.
 
πηγή κειμένου από hrpro.gr

Από την άλλη πλευρά όμως:

Βλέπουμε την  κρίση να επηρεάζει τα  κοινωνικά συστημάτα ασφάλισης στην Ευρώπη.

 Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει πολλές χώρες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα με τις περικοπές στα συστήματα υγείας. Οι περικοπές των δαπανών και αύξηση των φόρων  κάνουν την υπομονή του πληθυσμού να εξαντλείται.

Συγκεκριμένα:

 a. η Πορτογαλία θέλει ο τομέας της υγείας το 2013 περίπου το 17 τοις εκατό λιγότερα χρήματα να οριστουν ως δαπάνες
 b. η Ολλανδία σχεδιάζει να εξοικονομήσει 16 δισεκατομμύριασυνολικά, καθώς και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά την πάροδο του χρόνου - όπως ακριβώς και στη Σλοβακία.
 c.  η Ελλάδα πρέπει κατά τα έτη 2013 και 2014 να εξοικονομήσει "έως 14 δισ. ευρώ", έναντι 11,5 δισ. ευρώ που αναφέρονταν έως τώρα, εκτιμά  το περιοδικό "Der Spiegel".
Για την Υγεία στην Ελλάδα αποτελούν τις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
-Μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή αυτή πρέπει να φθάσει στο τέλος του 2014 τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι 2,88 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να "κλείσει" για φέτος.
- Μείωση κατά 195 εκατ. ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή κατά την οποία το έλλειμμα του Οργανισμού για το 2012 εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ,
- Μείωση κατά 111 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο από την περαιτέρω αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στο σύνολο της συνταγογράφησης.
Οι συντάξεις αποτελούν το επίκεντρο: η Ελλάδα μειώνει τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

πηγές στοιχείων για το κομμάτι a.&b.από spiegel.de και για το c.από mypharm.gr