Στη Γερμανία προβλέπουν να ελαττώσουν θέσεις απασχόλησης
Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων στη Γερμανία προβλέπουν να ελαττώσουν θέσεις απασχόλησης, εξαιτίας της προϋπολογιζόμενης μείωσης της παραγωγής τους και της μείωσης των εξαγωγικών τους προοπτικών, όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) της Κολονίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.306 γερμανικών επιχειρήσεων, το 28% των εταιρειών δηλώνει πως σκοπεύει να μειώσει θέσεις εργασίας, έναντι του 20% που διατείνεται ότι θα αυξήσει το προσωπικό.

Επιπλέον ένα 29% των επιχειρήσεων υποστηρίζει πως θα μειώσει τις επενδύσεις του. Στις αρχές του 2012, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%.


 


«Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν μία αβέβαια, από οικονομική άποψη, χρονιά το 2013. Όλο και περισσότερο παγώνουν τις προβλέψεις τους για προσλήψεις και επενδύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία άμεση συνέπεια του συνδυασμού της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής και της πτώσης των εξαγωγών.

«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να θίγει και τη Γερμανία μέσω των εξαγωγών της», διαπιστώνεται στην έρευνα.

Κατά συνέπεια, το 28% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν προβλέπει μία επιδείνωση των δραστηριοτήτων τους το 2013, ενώ το 24% υπολογίζει πως θα αυξήσει την παραγωγή.

Μολαταύτα, το IW υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα πρέπει να βάλλει τα δυνατά της ώστε να αποφύγει την ύφεση. «Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν για το '13 ανάπτυξη 0,75%. Εν τούτοις, η αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι να μην επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».
Πηγή: ert.gr,ΑΜΠΕ

Επιμέλεια:Δημήτρης Αλεξόπουλος