Tο χειμώνα αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων




Αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις το χειμώνα

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε έρευνα αμερικανών επιστημόνων ενός νοσοκομείου στο Λος Άντζελες έπειτα από τριετή έρευνα σε περιοχές των ΗΠΑ με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνα αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει ότι το χειμώνα αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με την περίοδο του καλοκαιριού.


Η έρευνα παρουσιάστηκε με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα, σύμφωνα με το βασικό ερευνητή Αμερικανό Μπράιαν Σβαρτς, είναι ότι η αύξηση του αριθμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταλήγουν σε θάνατο είναι ανεξάρτητη από την κλιματική ζώνη στην οποία ζει κανείς. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απέδιδαν τις αυξομειώσεις στον αριθμό θανάτων κυρίως στο κλίμα και τις εναλλαγές του.

Τεστ κόπωσης και εμβόλιο κατά της γρίπης




Τεστ κόπωσης και εμβόλιο κατά της γρίπης συνιστούν οι ειδικοί

 Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Good Samaritan (Καλός Σαμαρείτης) του Λος Άντζελες μελέτησαν τα περιστατικά θανάτων από το 2005 έως το 2008 σε επτά περιοχές των ΗΠΑ, στις οποίες επικρατούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Τα στοιχεία έδειξαν μέση αύξηση 26-36% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη χειμερινή περίοδο.Το κυκλοφορικό σύστημα δεν επιβαρύνεται όμως κατά τους χειμερινούς μήνες μόνο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και από παράγοντες όπως η μειωμένη άσκηση και η χειρότερη διατροφή, όπως εκτιμά ο κ. Σβαρτς.

Τις διαπιστώσεις της αμερικανικής έρευνας επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Καρδιολογίας Βόλφγκανγκ Φραντς από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Μονάχου. Ο Γερμανός επιστήμονας θεωρεί το κρύο σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο για την Έρευνα, το 50% των περιπτώσεων θανάτου οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελώντας έτσι τη συχνότερη αιτία θανάτου στη χώρα.

Ο B. Φραντς συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες να υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως πριν την έλευση του χειμώνα, ενώ θεωρεί σημαντικό και τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης.


 

Πηγή : DW
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος