Bοήθεια για τα παιδιά της θαλιδομίδης






H ουσία θαλιδομίδη ήταν υπεύθυνη για πρόκληση αναπηριών

Περισσότερη βοήθεια στα παιδιά της θαλιδομίδης
Η φαρμακευτική ουσία θαλιδομίδη ήταν υπεύθυνη για πρόκληση αναπηριών σε περίπου 10.000 νεογέννητα τη δεκαετία του ’50. Ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα που ταλαιπωρεί τα θύματα μέχρι σήμερα.




O Aντρέας Μέγερ, εκπρόσωπος οργάνωσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των θυμάτων


 Τα προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικής ένταξης αυξάνονται καθώς τα άτομα αυτά γερνούν. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, τα θύματα της θαλιδομίδης σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία λαμβάνουν καλύτερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις, ύψους 62.000 ευρώ ετησίως. Στη Γερμανία το ετήσιο συντάξιμο ποσό ανέρχεται μόλις στα 6.000 ευρώ.

Η Grünenthal πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας δημόσια συγγνώμη για τα θύματα και της οικογένειές τους, τονίζοντας μάλιστα πως συμμερίζεται τη λύπη και τις δυσκολίες που ένα μοιραίο φαρμακευτικό λάθος τους προκάλεσε για όλη τους τη ζωή. Ουδεμία νύξη δεν έγινε εντούτοις για το ζήτημα περαιτέρω χρηματικής βοήθειας.



Σύντομα πάντως η εταιρία θα επιστρέψει και πάλι στις δικαστικές αίθουσες, -αυτή τη φορά- της Αυστραλίας ως κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από αμέλεια λόγω σοβαρών ιατρικών παραλείψεων.



Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ένα ιατρικό σκάνδαλο δίχως προηγούμενο συγκλόνισε τους κόλπους της γερμανικής, μεταπολεμικής φαρμακοβιομηχανίας. Αιτία του κακού μία θανατηφόρα ουσία την οποία είχε παρασκευάσει η εταιρία Grünenthal με έδρα στο Άαχεν και η οποία υποτίθεται πως είχε ηρεμιστική δράση κατά των πόνων της κύησης. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε θανατηφόρες επιπτώσεις στα νεογνά, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες σε περίπου 10.000 παιδιά.

«Οι γονείς που κινήθηκαν δικαστικά κατά της Grünenthal τότε στη Γερμανία είχαν έρθει σε διακανονισμό με την εταιρία, η οποία ανέλαβε να τους αποζημιώσει μέσω ενός δημόσιου ιδρύματος που συστάθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό», αναφέρει ο Αντρέας Μέγερ, εκπρόσωπος οργάνωσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των θυμάτων της θαλιδομίδης. «Φυσικά και η μεταφορά της ευθύνης για αποζημίωση από την ίδια την εταιρία στο γερμανικό δημόσιο δεν ήταν τυχαία. Αντί για την ίδια, οι γερμανικοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν σήμερα το τίμημα, μέσω των συντάξεων και επιδομάτων που μας χορηγούνται», εξηγεί ο Αντρέας Μέγερ.

Η Γερμανία τελευταία στην καταβολή των επιδομάτων
Το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων

Σήμερα τα «παιδιά της θαλιδομίδης» στη Γερμανία επιβιώνουν δύσκολα, με τις πενιχρές αναπηρικές συντάξεις που λαμβάνουν να μην επαρκούν. «Οι συντάξεις είναι τόσο χαμηλές που δεν μας εξασφαλίζουν καν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης», λέει ο ψυχολόγος Κρίστοφ Λεχτενμπέμερ, θύμα και αυτός της θαλιδομίδης.

Για πολλές δεκαετίες διάφορες οργανώσεις άσκησαν πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για ενίσχυση των κρατικών επιδομάτων.Μέχρι σήμερα αυτά παραμένουν χαμηλά. Συο παρελθόν είχε συσταθεί μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας πάνω στο ζήτημα της αποκατάστασης των θυμάτων της θαλιδομίδης χωρίς όμως να αποφέρει αποτελέσματα. Μία έρευνα από το Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κατέληξε στο ότι η κρατική βοήθεια δεν επαρκεί σήμερα για την αντιμετώπιση των σοβαρών αναπηρικών προβλημάτων των πασχόντων.




πηγή από DW
Peter Kolakowski / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής