Ανησυχία για την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 




Γερμανική ανησυχία για «κατάχρηση» της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ


Αποτροπή της «κατάχρησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε να υπάρξει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος σημείωσε πως θεωρεί επιτυχία την έγκριση έκτακτου μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει, υπό όρους, τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ κρατών της Συνθήκης Σένγκεν.




Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται και λαμβάνει βοήθεια για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μαζική μετανάστευση Βουλγάρων και Ρουμάνων σε πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει προβλήματα, όχι μόνον στην Γερμανία, αλλά και στην Βρετανία και την Ολλανδία», υποστηρίζει ο κ. Φρίντριχ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post.

Τόνισε ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας ήδη δέχεται μεγάλες πιέσεις και η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη, αν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη αρχίσουν να συρρέουν στην χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της επιβολής, σε ειδικές περιπτώσεις, απαγόρευσης επανεισόδου, παρά την αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Φρίντριχ ανέφερε ενδεικτικά την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ιταλία, η οποία θα δεχθεί πίσω αφρικανούς μετανάστες στους οποίους είχαν δοθεί από 500 ευρώ για να καταλήξουν στην Γερμανία.

Είναι, επομένως, σημαντική επιτυχία, τόνισε ο ίδιος, η απόφαση έγκρισης ενός έκτακτου μηχανισμού, ο οποίος μέσα σε περιορισμένες χρονικά περιόδους θα επιτρέπει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ κρατών της Συνθήκης Σένγκεν, εφόσον αυτά δεν μπορούν πλέον να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Συνθήκη.

«Κάθε κράτος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αξιωθεί από αυτό», σημείωσε ο κ. Φρίντριχ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα αυτό, ανέφερε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο και λαμβάνει υποστήριξη στην φύλαξη των συνόρων.

«Όμως η κοινή ανάλυση κινδύνου και η ανταλλαγή προσωπικού και εξοπλισμού καθώς και οι περιπολίες που συντονίζονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειώσει την πίεση στα εξωτερικά σύνορά της», πρόσθεσε.



Πηγή: ΑΜΠΕ-ethnos.gr