Υποστηρίζουν τους εξεγερμένους

 


Οι μετανάστες με τους εξεγερμένους

Εχει καταρρακωθεί η εικόνα της Τουρκίας στη Δύση, καθώς συνεχίζεται η ωμή καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα και η άκαμπτη στάση του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Στα μάτια και τα αυτιά των Ελλήνων, περιστατικά με ροπαλοφόρους και απειλές περί «εθνοσωτηρίου επεμβάσεως» των ενόπλων δυνάμεων έχουν το γνωστό μαύρο χρώμα άλλων εποχών και πέτρινων χρόνων. Αλλά αυτή τη φορά το γράμμα από την Ευρώπη είναι για τον Τούρκο πρωθυπουργό και έρχεται, μέσω Twitter, από την κεντρική Ευρώπη, και μάλιστα από τη Γερμανία.

«Η ατυχής συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης στέλνει «άσχημα μηνύματα», λέει το... μήνυμα εκ Γερμανίας. Και σημασία δεν έχει τόσο το επίσημο «τιτίβισμα» του εκπροσώπου της καγκελαρίας όσο η σημασία του.



διαδηλωτες στη Τουρκια



Πίσω από αυτό πυκνώνουν οι κινήσεις του Βερολίνου με στόχο να μην ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Πολύ αρνητικές είναι και οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για την υπερβολική βία της τουρκικής αστυνομίας έναντι του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Το γεγονός ότι τα άσχημα μηνύματα έρχονται από τη Γερμανία για τον Ερντογάν έχει διπλή σημασία.

 Πρώτον, γιατί η Γερμανία έχει το γνωστό πολιτικό και οικονομικό μέγεθος στην Ευρώπη και στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
 Δεύτερον, γιατί η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγάλη πολιτική σύμμαχος της Αγκυρας στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη.

Οι στενές σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας οφείλονται, μεταξύ άλλων, και στην ισχυρότατη τουρκική μειονότητα μεταναστών στη Γερμανία. Οι Τούρκοι μετανάστες είναι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της Γερμανίας, με πολύ μεγάλη επιρροή.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ και των στελεχών της θα μπορούσαν να της προκαλέσουν μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα, κυρίως εν όψει των φθινοπωρινών εκλογών. Το γεγονός ότι της κάνει δεν δείχνει μόνο πόσο σοβαρό θέμα για τη Γερμανία και την Ευρώπη είναι οι ταραχές στην Τουρκία. Δείχνει και ότι η γερμανική ηγεσία βλέπει πως η τουρκική μειονότητα στη χώρα είναι με το μέρος των εξεγερμένων Τούρκων. Αυτό μαρτυρούν και οι διαδηλώσεις της. Οι μετανάστες έφυγαν για τη Γερμανία αναζητώντας το μέλλον τους. Και τώρα η πατρίδα τους αναζητεί το δικό της.

 


πηγή από :ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ/enet.gr