Ο Ομπάμα στη Γερμανία


 

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Γερμανία: Πυρηνικά και ανεργία των νέων στο στόχαστρο του Ομπάμα





 
«Σας ευχαριστώ για αυτό το εξαιρετικά θερμό καλωσόρισμα. Στην πραγματικότητα κάνει τόσο ζέστη και νιώθω τόσο καλά, που θα βγάλω το σακάκι μου…μπορούμε να είμαστε ανεπίσημα μεταξύ φίλων» είπε ο πλανητάρχης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Κανένα τείχος δεν μπορεί να σταθεί ανάμεσα στην λαχτάρα για δικαιοσύνη, τη λαχτάρα για ελευθερία, την λαχτάρα για ειρήνη που καίει στην ανθρώπινη ψυχή…Αν και δεν είμαι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έρχομαι σε αυτή την Πύλη, είμαι περήφανος που στέκομαι στην ανατολική της πλευρά και αποτείνω φόρο τιμής στο παρελθόν της» δήλωσε ο πλανητάρχης, μνημονεύοντας στην συνέχεια τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ:
 
Γερμανία: Πυρηνικά και ανεργία των νέων στο στόχαστρο του Ομπάμα
 
«Η αδικία οπουδήποτε, είναι απειλή για την δικαιοσύνη παντού». «Το τείχος ανήκει στην ιστορία, αλλά έχουμε και εμείς ιστορία να γράψουμε. Και οι ήρωες που ήρθαν πριν από εμάς τώρα μας καλούν να ανταποκριθούμε στα πιο υψηλά μας ιδανικά» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Δεν είμαστε μόνο πολίτες της Αμερικής και της Γερμανίας, αλλά πολίτες του κόσμου», δήλωσε ο πλανητάρχης, αναφερόμενος σε ευκαιρίες για όλους και στη σημασία της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και σεξουαλικών προτιμήσεων, όπως και στη σημασία της πρόσβασης στην εργασία.

«Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας».


Όπως αναμενόταν, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι μπορεί να διατηρηθεί η αποτρεπτική δύναμη, με την ταυτόχρονη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων Αμερικής και Ρωσίας κατά 1/3, γνωστοποιώντας ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με την Ρωσία την οποία κάλεσε να ξεπεράσει τις ψυχροπολεμικές στάσεις στο θέμα των πυρηνικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για νέες συνθήκες που θα καθορίζουν την παραγωγή ατομικών όπλων, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν το 2016 σύνοδο για την μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να επικυρώσουν οι ΗΠΑ μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Ομπάμα ευχαρίστησε στα γερμανικά «Vielen danke».

Πριν την ομιλία, η Ρωσία είχε ενημερωθεί για τις προτάσεις του πλανητάρχη να συνεχιστεί ο πυρηνικός αφοπλισμός, αλλά κρίνει ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο στην διαδικασία αυτή, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα και η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου μίλησαν για την οικονομία, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Συρία και το Αφγανιστάν.
 
πηγή από imerisia.gr