Μίνι βηματοδότες




Bηματοδότες σε μέγεθος κάψουλας

Τολοσενάζ. Ελβετία.

Πίσω από τα παράθυρα αυτού του εργοστασίου της εταιρίας Medtronic, κρύβεται ο κόσμος του αύριο. Εδώ κατασκευάζονται μια νέα γενιά ιατρικών μηχανημάτων και αξεσουάρ, από γάντια, μάσκες και καλύμματα μέχρι βηματοδότες.

Οι ιατρικές συσκευές εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Οι πρώτοι βηματοδότες ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τους σημερινούς. Αυτή η σταδιακή σμίκρυνση αναμένεται να φέρει σύντομα μηχανήματα που δεν θα ξεπερνούν σε μέγεθος τη μια δαχτυλήθρα.


 


«Σ’ αυτόν τον βηματοδότη, έχουμε ένα βύσμα που συνδέει το μηχάνημα, μέσω ενός καλωδίου, που περνάει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία με την καρδιά. Στο μέλλον, θα υπάρχει ένας μίνι βηματοδότης, που επειδή θα είναι πολύ μικρότερος, θα στερεώνεται απευθείας στην καρδιά, χωρίς καλώδιο», υποστηρίζει ο Πατρίκ Ροσέ, υπεύθυνος παραγωγής της Medtronic.


 


Πρόκειται για πραγματική επανάσταση με όρους τεχνολογίας, γιατί αυτές οι μικρές συσκευές χρειάζονται μια εντελώς διαφορετική αλυσίδα παραγωγής.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις, ώστε να μικρύνουμε το μέγεθος των συσκευών. Για παράδειγμα, αυτή η εξωτερική μπαταρία είναι δέκα φορές μικρότερη, από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν την τεχνολογική πρόκληση για τους μηχανικούς μας» δηλώνει ο Πατρίκ Ροσέ.

Ο συνδυασμός μικρού μεγέθους και τρόπου τοποθέτησης μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να τοποθετήσουν το βηματοδότη, μέσω ενός καθετήρα, κάνοντας μιας μικρή τομή στο πόδι και οδηγώντας από εκεί τη μικρή κάψουλα, κατευθείαν στην καρδιά. Όλα αυτά θα διευκολύνουν όχι μόνο τους ιατρούς αλλά θα ανακουφίσουν και τους ασθενείς από τις πολύωρες, επίπονες επεμβάσεις. Σύμφωνα με τους εφευρέτες αυτού του μίνι βηματοδότη, το μηχάνημα θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε πέντε περίπου χρόνια.



πηγή από:
euronews.com