Έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στη Σουηδία




Οι γιατροί και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Σουηδία.
Λείπουν ιδίως γενικοί ιατροι και ψυχιάτροι.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στο εξωτερικό - και στη μεγάλη ηλικία.

Η αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι όλο και περισσότερο ένα κεντρικό ζήτημα για το μέλλον του γερμανικού συστήματος υγείας.

Η Σουηδία αγωνίζεται με σημαντικά κενά στην παροχή για ειδικούς γιατρούς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το σουηδικό συμβούλιο για την υγεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την προμήθεια του συστήματος υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό είναι ακόμη πιο ανησυχητική, ιδίως σε ειδικούς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ανοίγει σήμερα  η ψαλίδα όλο και περισσότερο!


 



Ειδικότερα,επηρεάζεται  η γενική ιατρική/οικογενειακή. Η δεύτερη αδυναμία είναι η ειδικότητα της ψυχιατρικής.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη πρόβλεψη είναι γενικοί γιατροί στη Σουηδία το 2025,θα λείπει σχεδόν το ένα τρίτο από τους ειδικούς γενικούς γιατρούς.

Ομοίως, η κατάσταση είναι ήδη και για τους ειδικευμένους νοσοκόμους.

Ειδικά στην ψυχιατρική και εξειδικευμένη χειρουργική, αναισθησιολογία και εντατική περίθαλψη , υπάρχει μια σημαντική έλλειψη.
Και τόσο στην ιατρική όσο και νοσηλευτικό είναι σαφείς παραλληλισμούς με την κατάσταση στη Γερμανία δεν μπορεί να προσδιοριστεί.


Περισσότερες θέσεις σπουδών, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, η επανενεργοποίηση των συνταξιούχων


Τα αντίμετρα που λαμβάνουν οι Σουηδοί είναι, εκτός από την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων για τους γιατρούς και νοσηλευτές κυρίως δύο: η πρόσληψη των αλλοδαπών γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και - ειδικά για τους γιατρούς - τώρα η επανενεργοποίηση των ήδη συνταξιούχων.

Έτσι, το ποσοστό της προέρχεται από το εξωτερικό που εργάζονται επαγγελματίες γιατρούς το διαστημα 1995-2011 έχει διπλασιαστεί από περίπου  από 11,5 τοις εκατό σε 23 τοις εκατό.

Και από το 2003 υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε αλλοδαπούς στη Σουηδία.

Σήμερα εργάζονται στη Σουηδία περίπου 8400 αλλοδαποί ιατροί και προέρχονται από τη Γερμανία περίπου 1000.





Ένα εντελώς νέο φαινόμενο στο σουηδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, είναι η επανενεργοποίηση των ήδη συνταξιούχων γιατρών: τελευταία στατιστικά στοιχεία ότι περίπου εννέα τοις εκατό του συνόλου των γιατρών είναι άνω των 65 ετών - το 1995 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο δύο τοις εκατό.

Για τους νοσηλευτές και τις μαίες, παρατηρείται επίσης, αλλά σημαντικά εξασθενημένη: σήμερα περίπου τρία τοις εκατό του ενεργού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών (1995: ένα τοις εκατό).

Ειδικευμένοι νοσοκόμοι, ωστόσο, το ποσοστό των απασχολούμενων νοσηλευτών  επίσης, έξι τοις εκατό, ενώ το 1995 ανήλθε μόνο σε ένα τοις εκατό.

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε για την κατάσταση και την ανάπτυξη στη Γερμανία;

Πρέπει να υποθέσουμε ότι - όπως στη Σουηδία - ακόμα και στη Γερμανία, η έλλειψη των εργαζομένων της υγείας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρότερη από ό, τι σήμερα.

 Τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στη μεγάλη ηλικία και στο εξωτερικό.

 Οι στατιστικές δείχνουν αυτό ξεκάθαρα: το τέλος του 2011 η Γερμανία, μόνο το 5,34 τοις εκατό του συνόλου των γιατρών είναι ξένης προέλευσης - το σουηδικό ποσοστό αγγίζει το23 τοις εκατό.

 


ανάγνωση και ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο springermedizin.de
το άρθρο είναι στη γερμανική γλώσσα
πηγή από springermedizin