Νέος κίνδυνος στη Γερμανία...μεθαμφεταμίνη





Θραύση κάνει η μεθαμφεταμίνη στη Γερμανία

Είναι ο νέος κίνδυνος στη Γερμανία. Προκαλεί άμεση εξάρτηση και κάνει τον χρήστη κινούμενο ράκος με ρυτίδες και σοβαρά προβλήματα υγείας. Πηγή του η Τσεχία. Δεν υπάρχουν ακόμη δομές μαφίας στη χώρα.


 



Στη γλώσσα του δρόμου λέγεται «πάγος», «κρύσταλλο», «γυαλί». Πρόκειται για την λεγόμενη κοκαΐνη των φτωχών, την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (crystal meth) που κάνει θραύση στη Γερμανία.

Καταστροφικές παρενέργειες



 
Ανθρώπινο ράκος
Ανθρώπινο ράκος


Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και την προσωπικότητα των χρηστών, που είναι συνήθως νεαρής ηλικίας.
«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα επειδή προκαλεί άμεση εξάρτηση, ενώ την όποια θετική επίδραση την πληρώνει κανείς με μια σειρά από παρενέργειες» επισημαίνει η Χάικε Κράουζε από την συμβουλευτική υπηρεσία εξάρτησης του Βερολίνου. «Προβλήματα αρτηριακής πίεσης, τρέμουλο, καταστάσεις πανικού, ζαλάδες, είναι μερικές παρενέργειες που παρουσιάζονται αμέσως στον χρήστη και μακροπρόθεσμα είναι ορατές ακόμη και από την εξωτερική του εμφάνιση, διότι γίνεται κινούμενο ράκος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εμφανίζει τριχόπτωση, πέφτουν τα δόντια του και αποκτά ρυτίδες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος Γιεργκ Τσίρκε, πέρυσι κατασχέθηκε ποσοστό 75 κιλών κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που αντιστοιχεί σε αύξηση του 88% σε σχέση με το 2011.



«Δεν υπάρχουν ακόμη δομές μαφίας»

 
 
 
75 κιλά κατασχέθηκαν πέρυσι

Τα κρατίδια με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Βαυαρία, η Σαξονία και η Θουριγγία, δηλαδή κρατίδια που γειτνιάζουν με την Τσεχία, όπου και παρασκευάζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι εντοπίστηκαν 41 παράνομα εργαστήρια στην Τσεχία. Η παρασκευή αυτού του ναρκωτικού είναι εύκολη και τα υλικά πάμφθηνα. «Η αγορά είναι μικρή και σε τοπικό επίπεδο» υποστηρίζει o Γιεργκ Τσίρκε. «Δεν υπάρχει -ακόμη - διεθνής μαφία για το συγκεκριμένο ναρκωτικό, ανάλογη με την κοκαΐνη ή την ηρωίνη. Υπάρχει φυσικά κύκλωμα εμπόρων. Όπου υπάρχουν λεφτά, υπάρχει και μια στοιχειώδης εμπορική οργανωτική δομή, τουλάχιστον για την ώρα. Για το μέλλον θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Η Γερμανία πάντως παραμένει χώρα διέλευσης για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, αν και πέρυσι μειώθηκε η ποσότητα που κατασχέθηκε στη χώρα. Και το 2012 το Αφγανιστάν κρατά τα σκήπτρα της πρώτης χώρας στον κόσμο σε παραγωγή οπίου και ο σημαντικότερος εμπορικός προμηθευτής ηρωίνης των ευρωπαϊκών αγορών. Μια τεράστια πρόκληση για τις γερμανικές αρχές αποτελούν επίσης τα συνθετικά ναρκωτικά, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς ακόμη και μέσω του διαδικτύου.
 
 
πηγή από DW
Naomi Conrad/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής