Στόχος,για τη μείωση της ανεργίας των νέων




Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία ψάχνουν σχέδιο κατά της ανεργίας
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας συναντήθηκαν στο Παρίσι. Στόχος, μια κοινή πρωτοβουλία για τη μείωση της ανεργίας των νέων. Τον Ιούνιο τα νεότερα. Την Πέμπτη η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ.


Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, δήλωσαν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, απευθύνοντας έκκληση για δράση ώστε να σωθεί μια ολόκληρη γενιά που φοβάται ότι δεν θα βρει δουλειά. Ωστόσο, δεν παρουσίασαν συγκεκριμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Οι υπουργοί των τριών χωρών ζήτησαν την λήψη ενός μείγματος μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η παροχή βοήθειας προς μικρέ επιχειρήσεις και η ενίσχυση της μαθητείας.







Περίπου 7,5 εκατ. ευρωπαίοι ηλικίας 15-24 ετών ούτε απασχολούνται κάπου, ούτε εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Η ανεργία τνω νέων στην ΕΕ άγγιζε το 23,6% τον Ιανουάριο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της ανεργίας των ενηλίκων.

"Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Έχουμε την μορφωμένη γενιά και τους βάζουμε στον πάγο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Ενρίκο Τζιοβάννι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παρίσι.

Η Γερμανία ιδιαίτερα, η οποία φοβάται τις επιπτώσεις καθώς πολλές χώρες που πλήττονται από την κρίση την κατηγορούν για την λιτότητα, έχει τις τελευταίες εβδομάδες λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι υπουργοί εργασίας και οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο, δήλωσαν πως προκειμένου να βοηθήσει τους νέους στην εύρεση εργασίας, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και για να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 6 δισ. ευρώ που έχουν «βάλει στην άκρη» οι ευρωπαίοι ηγέτες για την ανεργία των νέων για την περίοδο 2014-2020.

«Πρέπει να είμαστε πιο επιτυχημένοι στον αγώνα μας κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και η Γερμανία επιμένει στη σημασία της προσαρμογής των προϋπολογισμών, ο Σόιμπλε έκανε λόγο για ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης.




Αν εισάγονταν τα αμερικανικά κοινωνικά στάνταρντ στην Ευρώπη, «θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Αν και όλοι συμφωνούν πως είναι άμεση η ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, οι υπουργοί δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα σχέδια, επιμένοντας πως η Ευρώπη πρέπει να είναι ρεαλιστική και να εργαστεί σε διάφορα μέτωπα.

Ο Σόιμπλε είπε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Γερμανία είχε επίσης αποφασίσει να συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει γρήγορη λύση, δεν υπάρχει μεγάλο σχέδιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Κατά τον ίδιο, οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης των νέων πρέπει να επικεντρωθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές είναι το βασικό σημείο εισόδου στην αγορά εργασίας για τους περισσότερους.

Η κρίση στην απασχόληση των νέων θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει καλέσει τους ευρωπαίους υπουργούς εργασίας σε συνέδριο για την ανεργία των νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου.

Στο συνέδριο μετείχαν επίσης η γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν.

Οι δύο Γερμανοί υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν επίσης και με τον Φρανσουά Ολάντ. Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί την Πέμπτη στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου.



πηγή από το euro2day.gr