Γερμανική εφημερίδα για έλληνες γιατρούς




Στην Ελλάδα λείπουν οι συνθήκες...

Με τις προθέσεις ο Ιωάννης Γεναργυρος έχει τώρα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Λέει συνέχεια "στο σπίτι", όταν ο ίδιος εννοεί"προς το σπίτι".Ο Γεναργυρος είναι ένας γιατρός, ακριβώς όπως και η συνάδελφός του, Στεφανία Φωτέλη Και οι δύο προέρχονται από την Ελλάδα, ο οποίοι σπούδασαν στην Αθήνα. Ωστόσο, στη χώρα καταγωγής τους δεν έχουν επαγγελματικές προοπτικές, λένε.  Εδώ χρειάζονται επειγόντως  γιατρους κι αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Η έλλειψη γιατρών στη Γερμανία υπερτερεί των πιθανών προβλημάτων επικοινωνίας: Το νοσοκομείο πληρώνει τους δύο νέους συναδέλφους μαθήματα γερμανικών  απο το ειδικό σχολείο για τους γιατρούς.


 




Σχεδόν τρεις μήνες πριν η Στεφανια και ο Ιωαννης ήξεραν μόνο δύο γερμανικές λέξεις που είχαν πάρει στις διακοπές. Είχε πάει στη Δρέσδη, στο Βερολίνο. Τώρα μιλούν  με εκπληκτική μαεστρία στην ξένη γλώσσα. "Οι δύο τους είναι πολύ φιλόδοξοι και θέλουν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς», λέει η εκπαιδευτής Ουρσουλα Χένκε. Τρεις ώρες κάθε μέρα παιρνουν τα νέα μαθήματα Γερμανικών για γιατρούς στα δωμάτια της κλινικής πρακτικής για να εργαστούν. Οι δυσκολίες ήταν αξίζουν τον κόπο, λέει η Στεφανία που θέλει να κάνει την εξειδικευμένη κατάρτιση της για ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής στη Γερμανία: ". Στην Ελλάδα, θα έπρεπε να περιμένουν χρόνια για την εκπαίδευση και η αμοιβή δεν ηταν καλη" 800 ευρώ μικτά κέρδιζαν εκεί σε ένα νοσοκομείο, μαζί με τα ασφάλιστρα νυχτερινή βάρδια,με μέσο όρο € 1.200 - σε εξίσου υψηλό κόστος ζωής, όπως σε αυτή τη χώρα.
 

Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Στερείται την προοπτική εκεί," συμφωνεί ο Ιωαννης, ο ειδικός στην παιδική και εφηβική ψυχιατρική. 
Μέσα απο ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου της Westfalen-Lippe και της Θεσσαλονίκης έλαβαν γνώση των κενών θέσεων και ενδιαφέρθηκαν αμέσως. Εδώ οι μισθοί που καταβάλλονται ως ειδικευομενοι μετά δασμολογικών - το ακαθάριστο ποσό/μισθός είναι € 3.844.

Επί του παρόντος, η κλινική πληρώνει άλλο Hospitantengehalt, μόνο που οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν το τεστ γλώσσας. Σε τρεις μήνες, οι μαθητές της ειναι έτοιμοι για τη λεγόμενη αξιολόγηση B2.

Σύμφωνα με το επίπεδο Β2 υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουν μια μακροσκελή συζήτηση, και μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις με φυσικούς ομιλητές ενεργα. Είναι αυτό αρκετό για την ευαίσθητη επαφή με τους ασθενείς; «Κατά κανόνα ήδη,« ο ιατρικός διευθυντής Δρ Στέφαν Μπεντερ λέει.
Θα υπαρχουν αρχικά δυσχερεις που θα αντισταθμίσει το γεγονός  "στην ψυχιατρική multi-επαγγελματική εργασία. Βασικά, αρκετοί γιατροί και νοσοκόμες θα αναλάβουν τη φροντίδα του ασθενούς.




Τη λέξη νοσταλγία ο Ιωάννης τη γνωρίζει ήδη - αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τίποτα λιγότερο. Έχει συνειδητά επιλέξει για τη Γερμανία ακριβώς όπως και η συνάδελφός του. "Κοίταξα τον εαυτό μου  αλλά εδώ βρίσκω το καλύτερο», λέει. «Μου αρέσουν τα πάντα. Μόνο ο καιρός ... », λέει και γελάει.



πηγή από http://www.derwesten.de
Ανάγνωση και ελεύθερη μεταφραση από το γερμανικό κείμενο που διαβαζετε στον συνδεσμο ΕΔΩ ... derwesten.de .