Φορολογία και μετανάστευση






Εύποροι γερμανοί καταφεύγουν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Κι ενώ η φορολογική μετανάστευση είναι υπό προϋποθέσεις νόμιμη, οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των φορολογικών απωλειών.


Μεγάλο εισόδημα συνεπάγεται βάσει νόμου υψηλή φορολόγηση. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία ανέρχεται σε 45%. Το δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γερμανοί μεγαλοεισοδηματίες είναι να καταβάλουν υψηλό φόρο στην πατρίδα τους ή να μεταφέρουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, με κίνητρο την αισθητά χαμηλότερη φορολόγηση σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Τα παραδείγματα διάσημων γερμανών που μετανάστευσαν φορολογικά στο εξωτερικό γεμίζουν κατά καιρούς τις σελίδες των σκανδαλοθηρικών περιοδικών. Οι πρώην σταρ του τένις Στέφι Γκραφ και Μπόρις Μπέκερ, τα αδέρφια της Φόρμουλα 1 Μίχαελ και Ραλφ Σουμάχερ, πλήθος καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.


 



Φορολόγηση με βάση τον τόπο εγκατάστασης
Κι άλλοι εύποροι γερμανοί μιμήθηκαν το παράδειγμα της Γκραφ και του Μπέκερ

Όπως διευκρινίζει στη DW ο γερμανός δικηγόρος Ντιρκ Μπάιερ, η πληρωμή φόρων εξαρτάται από την φορολογική κατοικία και όχι την υπηκοότητα και όπως επισημαίνει, «υπάρχει άλλωστε ελευθερία εγκατάστασης εντός της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση μπορεί κανείς να επιλέξει (σ.σ. που θα πληρώνει φόρους) καθώς το φορολογικό δίκαιο εξαρτάται από αυτόν τον παράγοντα (σ.σ. φορολογική κατοικία)».

Τον προηγούμενο ισχυρισμό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Εφοριακών ( DSTG) Τόμας Αϊγκεντάλερ . Όπως υπογραμμίζει ο Ντιρκ Μπάιερ, «ορισμένες χώρες έχουν αισθητά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως η Κύπρος για παράδειγμα με 10%. Υπάρχουν και άλλες χώρες με συντελεστή 12,5% και 15%».

Όποιος έχει μεταφέρει τη μόνιμη κατοικία του στο εξωτερικό διατηρεί, ωστόσο, το δικαίωμα να έρχεται στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους ή για να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους, αρκεί να μη μένει περισσότερο από 183 ημέρες τον χρόνο στη χώρα. Η τήρηση, πάντως, του κανόνα των 183 ημερών δεν επαρκεί πάντα. Ο πρώην σταρ του τένις Μπόρις Μπέκερ, ο οποίος είχε μεταφέρει τη δεκαετία του 1980 τη φορολογική του έδρα στο Μονακό, είχε αποκρύψει από τη γερμανική εφορία ότι έμενε συχνά και στο Μόναχο . Το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε όταν επισκεπτόταν τη Βαυαρία ανήκε μεν στην αδελφή του, το κλειδί βρισκόταν, ωστόσο, στην κατοχή του Μπέκερ. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι ο Μπέκερ δεν είχε μεταφέρει σαφώς την κατοικία του στο εξωτερικό, γεγονός που του κόστισε μία καταδίκη και ένα υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο.

«Οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν ελάχιστα... »
Όμορφο τοπίο και χαμηλοί φόροι...

Πολλοί εύποροι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία για χάρη μιας χώρας που συνδυάζει τα προνόμια του όμορφου τοπίου και της άρτιας υποδομής με το θέλγητρο των χαμηλών φόρων. Η φοροδιαφυγή και η φορολογική μετανάστευση έχει γίνει εύκολη υπόθεση, λέει διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Εφοριακών ( DSTG) Τόμας Αϊγκεντάλερ και υπογραμμίζει: «Κατά τη γνώμη μου είναι βεβαίως ανήθικο να φεύγει κανείς έτσι. Ως Συνδικάτο Εφοριακών πρέπει να παρατηρήσουμε, ασκώντας κριτική, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια το προσωπικό (σ.σ. των εφοριακών αρχών) μειώθηκε σε παγγερμανικό επίπεδο κατά 10% περίπου».

Ο Τόμας Αϊγκεντάλερ προτείνει ως λύση την σύνδεση της φορολόγησης με την υπηκοότητα. Έτσι, για παράδειγμα, αθλητές όπως ο Μίχαελ Σουμάχερ και ο Μπόρις Μπέκερ, που τιμώνται σαν εθνικοί ήρωες, θα πρέπει να εξετάσουν τα πατριωτικά τους αισθήματα κι αν είναι πρόθυμοι, όπως λέει, να θυσιάσουν την υπηκοότητά τους.

Ο Ντιρκ Μπάιερ δηλώνει, πάντως, επιφυλακτικός για το αν μία τέτοια φορολογική ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και όπως υπογραμμίζει, «αυτό είναι δύσκολο να επιβληθεί, επειδή πρέπει κανείς να έχει δυνατότητες διερεύνησης και στο εξωτερικό». Ωστόσο, ο γερμανός δικηγόρος προειδοποιεί τέλος ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή καθίσταται ολοένα πιο ριψοκίνδυνη και δύσκολη, δεδομένου -όπως λέει- ότι οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

πηγή DW

Dirk Kaufmann / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη