Η χημική ουσία βισφενόλη Α είναι αμφιλεγόμενη




Πόσο επιβλαβής είναι η βισφενόλη Α;
Η χημική ουσία βισφενόλη Α απαγορεύεται από το 2011 στα μπιμπερό. Επιτρέπεται όμως ακόμη στις κονσέρβες ή στα σφραγίσματα. Η Σουηδή υπ. Περιβάλλοντος Λένα Εκ ζητά τώρα την πλήρη απαγόρευσή της.
Εδώ και χρόνια η χημική ουσία βισφενόλη Α είναι αμφιλεγόμενη και αποτελεί αντικείμενο συχνών επικρίσεων. Την συναντάμε σε μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως τα CD, το χαρτί αποδείξεων που δίνουν στα καταστήματα, στα κινητά τηλέφωνα ακόμη και στα κράνη των μοτοσικλετιστών.


 


Η βισφενόλη Α παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1930, όταν αναζητούνταν συνθετικά υλικά που θα μπορούσαν να μοιάζουν στα οιστρογόνα, στις γυναικείες φυλικές ορμόνες. Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι η βισφενόλη δεν είχε τη θεραπευτική λειτουργία που αναμενόταν και πως άλλες ουσίες ήταν καταλληλότερες να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακευτική.

Η βισφενόλη Α βρήκε γρήγορα εφαρμογή όμως σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη χημική βιομηχανία. Στη χημική βιομηχανία η συγκεκριμένη ουσία είναι ιδιαίτερα «αγαπητή» για τις πολύπλευρες εφαρμογές της, για τις καλές μονωτικές ιδιότητές της και για τη δυσκολία με την οποία φλέγεται.

Επιβλαβής για την υγεία

Έρευνες έχουν αποδείξει ωστόσο ότι η βισφενόλη Α μπορεί να διαλύεται και να διοχετεύεται στην τροφή. Συναντάται συχνά στα πλαστικά. Η βισφενόλη Α μπορεί για παράδειγμα να διαλυθεί μέσω βραστού νερού και να εισχωρήσει στις τροφές. Ακόμη και χωρίς να αναπτυχθεί θερμότητα όμως, είναι δυνατόν η ουσία να διαλυθεί.


 
Από το 2011 απαγορεύεται η χρήση της βισφενόλης Α στα μπιμπερό
Από το 2011 απαγορεύεται η χρήση της βισφενόλης Α στα μπιμπερό

Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί πάντως να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, για παράδειγμα να ενισχύει τις καρδιακές παθήσεις και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στην σεξουαλική ζωή του ανθρώπου. Στα μωρά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραμορφώσεις.
Για το λόγο αυτό η ΕΕ αποφάσισε το 2011 να απαγορεύσει τουλάχιστον τη χρήση της βισφενόλης Α στα μπιμπερό. Για τους υπόλοιπους τομείς η Κομισιόν όρισε ανώτατα επιτρεπτά όρια. Η Γαλλία σκοπεύει πάντως από το 2015 να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στις συσκευασίες τροφίμων.
Πιο αποφασιστική φαίνεται η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος Λένα Εκ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πλήρους απαγόρευσης της βισφενόλης Α. «Η έκκλησή της παραβιάζει ανοιχτές θύρες», δήλωσε από την Γερμανία η εκπρόσωπος τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND, η οποία επίσης συνηγορεί στην πλήρη απαγόρευση της ουσίας. Εντούτοις στην έκκληση της Σουηδής υπουργού υπάρχουν αντιρρήσεις και οι υπέρμαχοι της χρήσης της βισφενόλης Α από τη χημική βιομηχανία, δηλώνουν ότι την άνοιξη με ειδική έκθεση θα αποδείξουν πως η ουσία είναι ασφαλής και τηρεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

πηγή:DW
Marcus Lütticke / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη