Τομέας Υγεία,Ευρωπαική Κοινότητα


Η επιχειρηματική ανάπτυξη και δραστηριότητα της Ευρωπαικής Κοινότητας  καθορίζει τομείς  συγκεκριμενα την υγεια να ερχεται πρωτος στην κοινοτικη δραση στα κρατη/μελη  της  Ευρωπαικης Ενωσης. «Η συνολική κοινοτική συνεισφορά στον τομέα της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα παραμείνει ουσιαστική μέσω της μακροοικονομικής στήριξης και της στήριξης σε άλλους τομείς».Η αναπτυξιακη πολιτικη για τον τομεα υγειας θα επιφερει αποτελεσμα την καλυτερευση της υγειας για τους πολιτες.Μεσα στις συμφωνιες για όλα αυτά θα επισημάνω μερικα σημεια που αφορουν χωρες με οικονομικα προβληματα και κατ’επεκτασιν προβληματικο τομεα υγειας.Κινειται λοιπον η ανακοινωση σε πλαισια οπου οι επενδυσεις λαμβανουν τον πρωταρχικο ρολο με συμπρωταγωνιστες το διεθνες νομισματικο ταμειο και  την γραμμη της ευρωπαικης ενωσης με ελεγχο παντα βεβαια  των επενδυσεων των ιδιωτων.

Αλλο ένα σημειο σημαντικο αποτελει « Η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για να αυξηθεί η ικανότητα των αναπτυσσόμενων χωρών για εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων».Ακόμη αναφέρεται ότι:Τα υγειονομικά συστήματα σε πολλές ευρωπαικες χώρες στερούνται πόρων. Οι ίδιες αυτές  χώρες θα πρέπει να κινηθουν σε  επενδύσεις για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.Η κοινότητα βέβαια  θα πρέπει να συμπληρώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις της χώρας με μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική βοήθεια.Οι χώρες και οι αναπτυξιακοί εταίροι τους θα παρακολουθούν όλες τις λήψεις δημόσιων, ιδιωτικών πόρων  και των πόρων των χορηγών. Ο τομέας της υγείας και τη στήριξη άλλων τομέων που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροοικονομική στήριξη , η Ευρωπαικη Κοινοτητα  θα πετυχει σε ένα ποσοστο την ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με τα κονδύλια του κοινωνικού τομέα, και θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες και προφανές έλλειμμα χρηματοδότησης.
Σίγουρα η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα είναι μπλεγμένη στο παιχνιδι αλληλεγύης στήριξης της Ε.Ε. καθως και στο παιχνίδι της συνεχούς διασωσής της. Η διάσωση δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, αλλά συμφωνα με τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές  αγορές.Τα τραπεζικά συμφέροντα δίνουν ένα πακέτο που δεν θα φθάσει στον προορισμό του, αλλά θα πάει  προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους κατόχους του ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για να ενθαρρυνθούν να μετατρέψουν τα παλιά τους ομόλογα σε νέους τίτλους,και κάποια θα πάνε για την αποπληρωμή μέρους του χρέους .Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ  λέει  για μας  που μου εκανε εντύπωση : Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ.Δηλαδή μια ενθαρρυνση για πλήρη εξάρτηση από το ΔΝΤ και τις τράπεζες.
Γυριζουμε λοιπόν παλι στο θέμα αναπτυξιακής πολιτικής για τον τομέα υγειας στην Ε.Ε. έχουμε μια μορφή συνεργασίας κυβερνήσεων με τον ιδιωτικό τομεα και χορηγους που βασικο ρόλο θα παιζει και η κατασταση στο εσωτερικό κάθε χώρας. Οι αλλαγές όμως στην Ελλάδα στο ασφαλιστικό ,η περικοπή των συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η  αβαστακτη φορολόγηση,οι συγχωνευσεις νοσοκομείων και κλινικών,η παύση διορισμων τι αναπτυξιακό  βλέπουν να υπάρχει σ’όλα αυτά;Βλέπουμε λοιπόν η αναπτυξιακή πολιτικη της Ε.Ε.και ΔΝΤ να καταλήγει σε ένα σχημα οξύμωρο που μπλοκάρει την εξέλιξη που οι ίδιοι επιθυμουν.
**Παρακάτω σας παραθέτω ένα κείμενο με πολύ ενδιαφερον,στα γερμανικά που το πρωτοβρηκα και στην ελληνικη γλώσσα επίσης που μου έδωσε το κίνητρο να γράψω τα παραπάνω.
Ανακοίνωσης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η υγεία και η μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες γερμανικά και ελληνικά.
πηγη european parliament    
πηγη eur-lex.europa.eu
επίσης σημαντικά θέματα μπορείτε να δείτε στα ελληνικά στο europarl.gr
φιλικά,