Συμπαράσταση στον ελληνικό λαό


Συγκέντρωση συμπαράστασης στον ελληνικό λαό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο-18.02.-απογευμα στο Βερολίνο. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής κίνησης “Είμαστε όλοι Έλληνες”.
Δεκάδες Γερμανοί και Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ελληνικό προξενείο στην πλατεία Wittenberg για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στον ελληνικό λαό που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας. Ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και μηνύματα συμπαράστασης από εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων, ανάμεσα σε αυτές τα δίκτυα ATTAC και Krise und Protest (Κρίση και Διαμαρτυρία), όπως και η Real Democracy Now του Βερολίνου στην οποία είναι οργανωμένοι Έλληνες που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα.


 Η εκπρόσωπός της Αλίκη Γκερλιώτη.
“Είχαμε δεχτεί εκκλήσεις από πολλές γερμανικές ομάδες που ήθελαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Κατόπιν αυτού συνδιοργανώσουμε αυτήν την παράσταση διαμαρτυρίας για να δείξουμε ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αγγίζει όλη την Ευρώπη, ακόμη και την ίδια τη Γερμανία, και ότι οι λαοί, παρότι οι κυβερνήσεις σπαράζονται, μπορούν να είναι ενωμένοι και να διεκδικήσουν μια άλλη Ευρώπη.”

Ανησυχία για επέκταση της κρίσης

Πολλοί από τους ομιλητές της τρίωρης συγκέντρωσης αναφέρθηκαν διεξοδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα. Περιέγραψαν τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας για τους έλληνες πολίτες, αλλά και τις διαδηλώσεις, που κατά την άποψη τους, πολλαπλασιάζονται. Οι Έλληνες, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα αιτήματα τους, έχουν ανάγκη από διεθνή αλληλεγγύη. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε ο γερμανός ακτιβιστής Ίνγκβαρ:“Ένας πολύ σημαντικός λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να δράσουμε άμεσα, είναι η βάσιμη ανησυχία ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται με πρόσχημα την κρίση χρέους, όπως επίσης και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος, θα επεκταθούν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν χρέη.”

Η Ελλάδα ένα εργαστήρι;
Επανειλημμένα ομιλητές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο Βερολίνο εξέφρασαν τη γνώμη ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πρότυπο και για άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης. Αυτός ο φόβος διακατέχει και τη Ρίτα, μια Πορτογαλίδα που ζει στο Βερολίνο. “Είμαι πράγματι ανήσυχη για το μέλλον της χώρας μου και της Ευρώπης. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εργαστήρι όπου πειραματίζεται το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη. Σας ομολογώ ότι έχω κουραστεί και είμαι απογοητευμένη.”

Αναφορές έγιναν επίσης και στην εικόνα της Ελλάδας αλλά και των Ελλήνων στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Αυτή η εικόνα δεν σχετίζεται τόσο με μια ανάλυση των αντικειμενικών συνθηκών, αλλά με φυλετικές ιδιομορφίες και νοοτροπίες, υποστήριξε η Μαργαρίτα Τσώμου, συνεκδότρια του φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine που εκδίδεται στο Βερολίνο.
“Εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ως σκοπό να δείξουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σχετίζονται με κάποιες νοοτροπίες των Ελλήνων, αλλά με συστημικά προβλήματα και διαρθρωτικά λάθη στην ευρωζώνη. Και τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σημαντικές επειδή στη γερμανική κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι για την τύχη τους φταίνε οι ίδιοι οι Έλληνες.”



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Κουπαράνης (Βερολίνο)
πηγη : dw.de
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης