όπα...τί έγινε;





«Οι Γερμανοί καλοπιάνουν την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο, σε μια επίθεση γοητείας από τη γερμανική κυβέρνηση, ιδρύματα προσκείμενα στα κόμματα και οι περιφέρειες θέλουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα και να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD, τα μεγάλα πολιτικά ιδρύματα θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά από πολυετή απουσία, για να αρχίσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Προς τούτο, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει κάποια χρήματα.

Προετοιμάζονται επίσης και συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πόλεων για μεταφορά τεχνογνωσίας (know-how), οι οποίες αφορούν έργα υποδομών και διοίκησης. Τα «πρότζεκτ» αυτά υποστηρίζονται από τους περιφερειακούς συλλόγους.

«Στη δύσκολη συνολική κατάσταση με τη μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση είναι σημαντικό να υπάρχουν και φωνές της λογικής, καθώς και πολύ συγκεκριμένα προγράμματα συνεργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Hans-Joachim Fuchtel, ο οποίος συντονίζει τη συνεργασία από γερμανικής πλευράς.

Ο Φούχτελ είναι εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη Γερμανοελληνική Συνέλευση, μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία δήμων και περιφερειών, την οποία συμφώνησαν το 2010 η κ. Μέρκελ και ο τότε ομόλογός της Γ. Παπανδρέου.

Από τότε που κλιμακώθηκε η κρίση, οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς δυσκολεύουν. Πολλοί Έλληνες θεωρούν συνυπεύθυνες για την καταστροφική οικονομική τους κατάσταση τη Γερμανία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας της Μέρκελ. Στη Γερμανία πολλοί θεωρούν τους Έλληνες «τεμπέληδες χρεοκοπημένους», ενώ και στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική τους βούληση.

Τα δύο μεγάλα ιδρύματα, το προσκείμενο στην CDU Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το προσκείμενο στο SPD Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ μπορούν έκαστο να διεκδικήσουν περίπου το 1/3 των χρημάτων. Ήδη την άνοιξη θέλουν να ανοίξουν τα παραρτήματά τους στην Αθήνα. Το προσκείμενο στους Φιλελεύθερους Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν θέλει να πραγματοποιήσει διάφορα επιμέρους «πρότζεκτ» στη χώρα.

Τα Ιδρύματα θέλουν να υποστηρίξουν επί τόπου τη μεταρρυθμιστική διαδικασία - ως σύμβουλοι κομμάτων και συνδικάτων, αλλά με βάση την πολυετή τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικής διοίκησης και στις περιφέρειες.
Είναι πιθανό επίσης να χορηγούν υποτροφίες σε Έλληνες, ώστε να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους στη Γερμανία.


Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η τελευταία παραγραφος........

πηγη TVXS.gr