Τηλεϊατρική και σκέψη





Τηλεϊατρική είναι η χρήση των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών της πληροφορίας για την παροχή κλινικών υπηρεσιών υγείας με απόσταση. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των εμποδίων της απόστασης και μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες που θα συχνά δεν είναι διαθέσιμες π.χ. απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται για να σωθούν ζωές σε κρίσιμες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Είναι ουσιαστικά ένα αποτέλεσμα των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών των πληροφοριών. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού με
μορφές της τηλεϊατρικής αρχικά να έχουν επιτευχθεί με το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο  που συμπληρώθηκε με την βιντεοτηλεφωνία,με προηγμένες διαγνωστικές μέθοδους με επιπλέον με συσκευές τηλεϊατρικής για την υποστήριξη και για την κατ 'οίκον φροντίδα.


 



Σήμερα διάβαζα ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δώσει την ευκαιρία για περισσότερους ασθενείς μέσω τηλεϊατρικής.Η Τηλεϊατρική γίνεται ολοένα και πιο σημαντικη για τους Βρετανούς γιατρούς. Χιλιάδες ασθενείς που περιθάλπονται τώρα υπάρχουν από τους γιατρούς τους μέσω του Internet και του τηλέφωνου. Αυτό μειώνει τον αριθμό των πρακτικών ή επισκέψεων στο νοσοκομείο, και σώζει τόσο χρόνο όσο και το κόστος.

Σε διεθνή σύγκριση, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Βρετανοί έχουν πιο θετική στάση απέναντι στην τηλεϊατρική, όπως είναι η περίπτωση για παράδειγμα στη Γερμανία δεν είναι τόσο θετικοί.


Να κάνω μια αναφορά ότι:

Τον Δεκέμβριο του 2011, στο Λονδίνο το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε μια εκστρατεία υπό τον τίτλο «Τρία εκατομμύρια ζωές" εκστρατεία για την παροχή εξ αποστάσεως διάγνωσης στο σπίτι και εξειδικευμένη φροντίδα σε ευρύτερη βάση. Ο τίτλος «Τρία εκατομμύρια ζωές" αναφέρεται στην ελπίδα ότι τα τρία εκατομμύρια ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επωφεληθουν από την αυξημένη ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής.
Μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Pfizer, η Vodafone και η British Telecom στηρήξαν τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να επεκτείνει περαιτέρω την τηλεϊατρική. Στα τέλη του 2010,ήταν πάρα πολύ σημαντική συμβολή στη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είχαν πάνω από £ 30 εκατομμύρια (36 εκατομμύρια ευρώ) σε νέα έργα τηλεϊατρικής.

Η χρήση της τηλεϊατρικής ισχυρίζεται ότι είναι ποιοτικά βελτιωμένη φροντίδα για τα εκατομμύρια των χρονίων πασχόντων ασθενών που φροντίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Περαιτέρω, πρέπει να αναμένεται ότι, ως αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης των τηλεπικοινωνιών, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομείο και το μήκος παραμονής στο νοσοκομείο θα μειωθούν σημαντικά.
Επίσης γίνονται λιγότερες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των συστημάτων δημόσιας υγείας. Όλα αυτά θα μειώσουν επίσης το κόστος.





Στη Γερμανία βέβαια το όλο θέμα έχει δημιουργήσει αμφιβολίες.Δεν ήταν τόσο θετικοί στο σύστημα αυτό και πάντα οι γιατροί διατηρούν επιφυλάξεις.

το θέμα βέβαια που τονίζουν οι γιατροί είναι:
 "Η προσωπική επαφή μεταξύ ιατρού και ασθενούς είναι ακόμα πολύ σημαντική"

Το πρόβλημα είναι ότι η διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που άρχισε από το 2008, υπό την πίεση να εξοικονομήσουν χρήματα στην Ευρώπη θα αντέξει κάτι τέτοιο;
Το κάθε προβληματικό κράτος έκλεισε κλινικές και νοσοκομεία και έθεσε άλλους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς  και φαρμακευτικές δαπάνες θα μπορούσε να καλυφθεί η αναγκή για την τηλειατρικη;


φιλικά,